Lubię ryż – jest pożywny, smaczny i pasuje do wielu dań.
Pamiętam jak w dzieciństwie, babcia robiła mi ryż z koktajlem. Uważam, że ryż jest idealny na lato <uśmiech>

Często na śniadanie jem płatki ryżowe na mleku z dodatkiem banana i owoców leśnych. Pomyślałem, że ryżowy deser byłby fajną letnią propozycją, szczególnie w okresie kiedy jemy lekkie posiłki.

Bananowe risotto to świetna propozycja na śniadanie, lunch czy podwieczorek a nawet kolację. Zamiast banana można dodać np. truskawki. Dla zdrowia i smaku deser posypałem czarnuszką, można użyć też np. czarnego sezamu.

Nie zapominajcie o mięcie lub melisie, która doda pięknego aromatu i smaku.

Myślę, że bananowe risotto będzie dobrym pomysłem dla naszych dzieciaków.

Bananowe risotto z malinami simon cooks philipiak milano


Składniki na 4 porcji:

  • 150 g ryżu (np. Arborio)
  • 200 ml mleka
  • 1 banan
  • 50 g białej czekolady (opcjonalnie)
  • laska wanilii lub pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła (polecam Masło Extra ze Spółdzielni Mleczarskiej Gostyń)
  • 200 g malin
  • 3 łyżki miodu

Bananowe risotto z malinami simon cooks philipiak milano

Ryż podsmażamy przez 5 minut na sklarowanym maśle.
Następnie dodajemy 200 ml wody i gotujemy na małym ogniu, aż woda zostanie wchłonięta.

Używając sprzętu Philipiak Milano – możemy wyłączyć palnik. Dno garnka jest nagrzane i równomiernie będzie oddawało ciepło,
a przy okazji oszczędzimy pieniądze.

Z laski wanilii wyciągamy ziarenka i dodajemy do ryżu, wraz z cząstkami banana i mlekiem.

Całość gotujemy aż powstanie tzw. masa ryżowa.

Na sam koniec dodajemy białą czekoladę, mieszamy i blenderujemy.

Ryżową masę wkładamy do silikonowych form i wkładamy na godzinę do zamrażalnika.
Jeżeli nie macie form wystarczy małą filiżankę obłożycie folią spożywczą i włożyć masę ryżową.

W międzyczasie gotujemy maliny z niewielką ilością wody i miodem przez 10 minut.
Odstawiamy i blenderujemy na gładką masę. Następnie przecieramy przez sito.

Na talerzu wylewamy mus malinowy, na nim układamy bananowe risotto, dekorujemy owocami.

Oczywiście desery lubię na bogato, więc dodatkowo bananowe risotto polałem sosem malinowym <uśmiech>

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

 

Bananowe risotto z malinami simon cooks philipiak milano

Author