beza Simon COOKs bezy

 

Często zastanawiamy się co tu zrobić z niepotrzebnymi białkami. Żal je przecież wyrzucać.

Bezy to doskonały sposób na ich wykorzystanie. Wystarczy chwila i mamy ubite białka.

Do barwienia możemy użyć naturalne barwniki np. pozyskane z owoców lub barwniki spożywcze.

Ja do zabarwienia bez użyłem suszonych owoców granatu które nadały specyficzny granatowy posmak.

Suszone kwiaty hibiskusa także nadają się do ich barwienia.

Bezy są super bo mogą długo zachować swoją świeżość, można je zjeść same, wykorzystać do deserów lub poczęstować niezapowiedzianych gości.

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 4 białka
  • 250 g cukru
  • 10 g suszonego granatu lub kwiatów hibiskusa
  • 10 ml wody
  • szczypta soli

beza Simon COOKs bezy

Zaczynamy od zmielenia granatu lub kwiatów hibiskusa na drobny proszek.

Proszek zalewamy zimną wodą i mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.

Następnie dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania sztywnej piany.

Do ubitych białek dodajemy mieszankę z granatu i delikatnie mieszamy patyczkiem.

Chodzi o to aby masa była dwukolorowa.

Jeżeli używacie barwników – wystarczy 2-4 krople barwnika.

beza Simon COOKs bezy

Masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego.

Jeżeli nie mamy rękawa, możemy zrobić tubkę z papieru lub przełożyć do reklamówki i obciąć róg.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wyciskamy bezowe kleksy.

Bezy pieczemy mniej więcej 2 godziny w temperaturze 100 stopni.

Gotowe bezy powinny być chrupiące na zewnątrz a dość miękkie w środku.

Po upieczeniu odstawiamy bezy do wystygnięcia.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

beza Simon COOKs bezy

beza Simon COOKs bezy

Author