ciasteczka czekoladowe simon cooks ciastaka czekolada

Uwielbiam te ciasteczka. Są mocno czekoladowe i aromatycznie rumowe.

Może nie wyglądają rewelacyjnie – ale sami się przekonacie, że w ich przypadku – nie ma to kompletnego znaczenia.

Ciasteczka są szybkie w przygotowania.

 

 

 

 


Składniki:

  • pół szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych (nie słodzonych)
  • 4 łyżek kakao
  • 4 łyżki zimnej wody
  • aromat rumowy lub migdałowy

ciasteczka czekoladowe simon cooks ciastaka czekolada

Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, wodę.

Zagotowujemy do czasu powstania syropu.

Wsypujemy płatki owsiane i płatki kukurydziane. Dobrze mieszamy.

Dodajemy kakao oraz aromat. Zamiast aromatu można dodać 2-3 łyżki rumu.

Ponownie zagotowujemy. Opcjonalnie można dodać garść orzechów.

Ściągamy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.

Następnie dobrze mieszamy.

Łyżkę maczamy w zimnej wodzie i formujemy kulki lub inne kształty.

Ciasteczka układamy na pergaminie i wkładamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia ciasteczka można włożyć do słoika lub metalowego pojemnika.

Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, wodę.

 

Author