Uwielbiam te ciasteczka. Są mocno czekoladowe i aromatycznie rumowe.
Może nie wyglądają rewelacyjnie – ale sami się przekonacie, że w ich przypadku – nie ma to kompletnego znaczenia.
Ciasteczka są szybkie w przygotowania.
Składniki:
- pół szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki płatków kukurydzianych (nie słodzonych)
- 4 łyżek kakao
- 4 łyżki zimnej wody
- aromat rumowy lub migdałowy
Do garnka wrzucamy margarynę, cukier, wodę.
Zagotowujemy do czasu powstania syropu.
Wsypujemy płatki owsiane i płatki kukurydziane. Dobrze mieszamy.
Dodajemy kakao oraz aromat. Zamiast aromatu można dodać 2-3 łyżki rumu.
Ponownie zagotowujemy. Opcjonalnie można dodać garść orzechów.
Ściągamy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie dobrze mieszamy.
Łyżkę maczamy w zimnej wodzie i formujemy kulki lub inne kształty.
Ciasteczka układamy na pergaminie i wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ciasteczka można włożyć do słoika lub metalowego pojemnika.