Rozpoczął się sezon na młodą marchewkę więc ciasto marchewkowe będzie w sam raz.

Ciasto jest miękkie i wilgotne. Bakalie i ananas dodają słodyczy.

Smakiem ciasta będziemy mogli cieszyć się 2-3 dni o ile zostanie <śmiech>

ciasto marchewkowe z bakaliami simon cooks marchewka krem tort naturalny


Składniki:

  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g startej młodej marchewki
  • 200 g cukru (użyłem brązowego cukru ale nieco mniej
  • 150 ml oleju roślinnego
  • duża garść posiekanych orzechów włoskich (60 g)
  • połowę świeżego ananasa (można użyć z puszki lub z puszki albo pokrojone jabłko)
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 125 serka mascarpone (użyłem serek typu Philadelphia)
  • 50 g masła
  • 80 g cukru pudru

ciasto marchewkowe z bakaliami simon cooks marchewka krem tort

Piekarnik nagrzewamy do 155 stopni C.
Zaczynamy od obrania marchewki i ananasa ze skóry.
Marchewkę  ścieramy na drobnych oczkach a ananasa kroimy w drobną kostkę. 

Jajka ubijamy do czasu podwojenia objętości, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Zobaczycie jak masa będzie gładka i puszysta.
Wciąż ubijając mikserem, dolewamy olej.

Następnie dodajemy marchewkę, ananasa oraz orzechy, wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy.

W osobnej misce przesiewamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól i przesypujemy do miski z marchewką
i ubitymi jajkami. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.

Ciasto wykładamy do tortownicy (22-24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto marchewkowe pieczemy przez 1 godzinę. Jeżeli użyjemy mniejszej tortownicy, ciasto pieczemy dłużej o 15-25 minut.

W trakcie pieczenia przygotowujemy polewę do ciasta marchewkowego.

Serek ubijamy z miękkim masłem. Cały czas ubijając dodajemy cukier puder. Polewę wkładamy na 15 minut do lodówki.

Po przestudzeniu ciasto marchewkowe polewamy polewą.
Ciasto można przekroić na 2 części. Pierwszy blat smarujemy kremem i układamy pozostały ananas.
Można użyć dżemy anansowego.

Pozostałą częścią kremu smarujemy górę ciasta i ewentualnie boki.

Ciasto dekorujemy kawałkami marchewki i orzechami włoskimi. Wkładamy na godzinę do lodówki.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

ciasto marchewkowe z bakaliami simon cooks marchewka krem tort naturalny

 

 

Author

  • gin

    Mmm, uwielbiam 🙂