domowy jogurt simon cooksW dzisiejszych czasach coraz bardziej zwracamy uwagę na składy produktów. Cieszę się, że ludzie chcą mieć świadomość co jedzą.

Niejednokrotnie jesteśmy zdumieni ile EEE zawierają produkty, jogurty, gotowe dania itp.

Wychodząc na przeciw EEE postanowiłem przygotować domowy jogurt – ponieważ spożywam go niemalże codziennie.

Mam pewność, że taki jogurt jest zrobiony z naturalnych składników, nie zawiera konserwantów, zagęszczaczy i przede wszystkim jest zdrowy, a dzieci go uwielbiają.

Jeżeli zostanie trochę jogurtu możemy zrobić z niego serek na kanapki. Wystarczy, że przelejemy go przez tetrę, zostawimy na noc a rano mamy gotowy serek.

Wystarczy dodać zmiksowane lub świeże owoce i mamy owocowy jogurt.

 

 

 

 

 

Do przygotowania domowego jogurtu potrzebne będą:

  • 2 litry mleka
  • zakwaska – żywe kultury bakterii

DOmowy jogurt Simon COOKs

 

Do fiolki z żywymi kulturami bakterii wlewamy mleko, potrząsamy by wszystko razem połączyć.

Zagotowujemy litr mleka a następnie dodajemy do niego kolejny litr zimnego mleka.

Do mleka wlewamy rozcieńczony roztwór z żywymi kulturami bakterii.

Wszystko dokładnie mieszamy.

Garnek z jogurtem przykrywamy przykrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 7 godzin.

Ważne jest by nie leżało w miejscu narażonym na przeciągi, dlatego naczynia musi być przykryte.

Po tym czasie zobaczycie, że jogurt jest już ścięty.

Następnie można jogurt przelać do mniejszych pojemników i włożyć do lodówki gdzie zgęstnieje.

Taki jogurt domowy może stać w lodówce do tygodnia czasu.

Owoce, płatki, musli czy inne dodatki możecie użyć do jogurtu – sami wiecie co lubicie.

Zachęcam Was do przygotowania domowego jogurtu – nie tylko dlatego, że oszczędzicie pieniądze ale dlatego, że będzie to krok do zdrowego odżywiania.

Pozdrawiam serdecznie

Simon COOKs – Szymon

 domowy jogurt simon cooks

Author