Co roku na początku czerwca Wrocław ma swoje kulinarne święto – festiwal „Europa na widelcu”. Jest to największe wydarzenie kulinarne w Polsce. Wydarzeniu towarzyszy kilkudniowy jarmark w czasie którego zaopatrzyć się można w specjały regionalne oraz wina i piwa przyrządzane według tradycyjnych receptur; konferencje dotyczące zdrowego odżywiania; warsztaty kulinarne dla dzieci; nauka pieczenia prawdziwego domowego chleba. Ważnym elementem stało się również promowanie tradycyjnych polskich specjałów – lokalnych warzyw, owoców, ryb z polskich hodowli. Wrocławianie najbardziej czekają na kosztowanie potraw z 18 regionów europejskich, które przygotowują szefowie znanych wrocławskich restauracji oraz osoby związane z gastronomią.

europa na widelcu smaki wrocławia wrocław simon cooks agnieszka hajbura michałowska Imprezie na Rynku od początku towarzyszą także koncerty i prezentacje regionów, które pokazują, jakie bogactwo kulturowe oferuje nasz kontynent. Jednak ponad wszystko wybija się cel, na jaki przeznaczane są pieniądze ze sprzedaży dań – stypendia dla najzdolniejszych uczniów wrocławskiego gastronomika.

„Europa na widelcu” to jedyna w Polsce impreza kulinarna organizowana cyklicznie na tak dużą skalę, której patronują Piotr Bikont i niezastąpiony Robert Makłowicz.

W tegorocznej edycji miałem przyjemność uczestniczyć jako kucharz ekipy kuchni czeskiej, której szefowała Agnieszki Hajbura-Michałowska. Nie zabrakło Dawida Budzicha – uczestnika programu Masterchef.

Przygotowaliśmy 1000 porcji Hovĕzi gulašu czyli gulaszu wołowego na piwie z drożdżowym knedlikiem oraz 1000 porcji Bramborovej polévki czyli kremu ziemniaczanego z boczkiem i pietruszką.

Przepis na gulasz wołowy i krem ziemniaczany znajdziecie na stronie www.smakiwrocławia.pl 

Muszę przyznać, że nie było łatwo bo przygotowanie 2000 porcji to nie lada wyzwanie.

europa na widelcu smaki wrocławia wrocław simon cooks agnieszka hajbura michałowska

Przygotowane przez Nas potrawy znikały bardzo szybko, kolejki były bardzo duże a my nie nadążaliśmy z wydawaniem potraw. Nasz “czeski zespół” był bardzo zgrany i daliśmy radę.

Czescy turyści, którzy przyjechali zobaczyć Wrocław – chwalili nasze potrawy. Ich uśmiechnięte buzie długo będę wspomniał.

Kolejna edycja Europy na Widelcu odniosła wielki sukces.

Dziękuję Agnieszce, Ewie, Nadii, Dawidowi i Bartkowi za wszystko <dwauśmiechy>

Sz.

europa na widelcu smaki wrocławia wrocław simon cooks agnieszka hajbura michałowska

 

 

 

Author