W dzisiejszych czasach każdy chce dobrze wyglądać, mieć świetną kondycję i być FIT.

Niestety często musimy ograniczyć słodycze w szczególności różnego rodzaju czekoladowe batoniki.

Dobra forma wymaga poświęceń !

Jak wiecie – uwielbiam czekoladę. Postanowiłem jednak trochę ją ograniczyć i wprowadzić do mojej codziennej diety zdrowe fit słodycze.

FIT Batony zbożowe z masłem orzechowym są smaczne i pożywne. Batoniki przygotowuje się bardzo szybko. Batoniki nadają się jako przekąska w ciągu dnia, podwieczorek do pracy lub szkoły.

Pamiętajcie tylko aby przechowywać je w chłodnym miejscu.


Składniki:

  • opakowanie pszenicy ekspandowanej (można użyć też np. jęczmień)
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku (lub rondelku), następnie dodajemy masło orzechowe, pokrojoną żurawinę, ksylitol i kakao.
Mieszamy do czasu połączenia się składników. Odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pszenicę ekspandowaną i dobrze mieszamy.

Blaszkę do pieczenia (użyłem kwadratowej) wykładamy folią spożywczą. Pszenicę wraca z masą czekoladową wykładamy na foli, wyrównujemy górę.

Całość wstawiamy na 2 godziny do lodówki lub na 30 min do zamrażalnika.

Całość wyciągamy z blaszki i kroimy na mniejsze części.

Batoniki przechowujemy w lodówce.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

 

 

Author