Bycie na diecie to lada wyzwania i silna wola aby wytrwać w swoich postanowieniach.

Często dieta jest bardzo monotonna przez co szybko się zniechęcamy i wracamy do wcześniejszych nawyków żywieniowych – nie zawsze zdrowych.

Wiem co mówię, bo sam byłem na różnych dietach – i nigdy nie znalazłem tej właściwej.

Zacząłem zdrowo się odżywiać a słowo dieta zastąpiłem słowami “zdrowy tryb życia” – czyli świadomość odżywiania.

Zacząłem też sięgać do różnych produktów kuchni świata tak by codzienne dania nie były nudne.

Czasami wystarczy jedna lub dwie przyprawy a tradycyjne danie nabiera wspaniałego nowego smaku.

Dziś na patelnie idzie indyk, którego możecie zastąpić kurczakiem. Żałowałem, że nie kupiłem kawałka wołowiny – idealnie nadawałaby się do tego dania.

Użyłem makaron ryżowy – bo taki akurat miałem w domu – jeżeli jego nie lubicie – użyjcie taki jaki Wam odpowiada.

Co ciekawe <śmiech> specjalnie poszedłem po sezam aby na koniec posypać nim danie i … zapomniałem.

Niestety makaron z indykiem i groszkiem tak szybko zniknął, że nie mogłem powtórzyć zdjęć <śmiech>

FIT makaron ryżowy z indykiem i groszkiem cukrowym simon cooks


Składniki: 

  • 500 g piersi indyka / kurczaka / wołowiny
  • garść zielonego groszku cukrowego
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała papryczka chilli (lub suszona)
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 1 cm startego świeżego imbiru
  • szczypiorek
  • sezam
  • sólo i pieprz do smaku
  • szczypta cynamonu i goździków
  • szczypta kuminu rzymskiego

FIT makaron ryżowy z indykiem i groszkiem cukrowym simon cooks

Pierś z indyka myjemy, następnie kroimy w małe kostki.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy pokrojonego indyka, starty imbir oraz pokrojoną papryczkę chilli. Smażymy 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Dodajemy sól, pieprz, cynamon, 1 goździk (zmiażdżony), kumin rzymski, podlewamy łyżką wody i olejem kokosowym oraz smażymy kilka chwil.

Na koniec dodajemy groszek cukrowy, marchewkę pokrojona w paski oraz sos sojowo-grzybowy.

Wszystko dobrze mieszamy i dusimy na wolnym ogniu kilka minut.

FIT makaron ryżowy z indykiem i groszkiem cukrowym simon cooks

W międzyczasie makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą i czekamy aż zmięknie.

Makaron wrzucamy do indyka z warzywami i przyprawami, wszystko mieszamy oraz wkładamy do mniejszych miseczek.

Na koniec posypujemy makaron ryżowy z indykiem i groszkiem cukrowym sezamem i szczypiorkiem.

Gwarantuję, że to danie nie jest nudne i można do niego wracać modyfikując rodzaj mięsa czy dodatków np. orzeszków ziemnych.

Smacznego odkrywania nowych smaków

Simon COOKs – Szymon

FIT makaron ryżowy z indykiem i groszkiem cukrowym simon cooks

 

Author