Osoby dbające o formę często jedzą kurczaka i ryż. Jak dla mnie monotonia – i wielki ukłon w stronę osób o silnej woli i motywacji.

Często widzę jak znajomi używają tradycyjnej przyprawy do kurczaka – najgorzej. Wystarczy przecież kilka przypraw i mamy świetnie doprawionego kurczaka lub jak kto woli indyka.

To danie jest przykładem, że dieta i bycie na diecie nie oznacza nudy na talerzu – a sama forma podania też może być  fajna.
Jemy także oczami.

Przy okazji warzywa strączkowe i jarmuż są bardzo zdrowe i dobrze działają na Nasz ogranizm.

Dlaczego by tak nie połączyć tego wszystkiego ?

Dodatkowo puree groszkowo – jarmużowe można połączyć z ryżem.

grillowany kurczak pure groszkowo jarmużowe dietetyczny kurczak simon cooks


Składniki:

Kurczak i marynata:

  • pierś z kurczaka lub indyka
  • świeży imbir (1 cm)
  • 2 ząbki czosnku (można mniej lub więcej)
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • szczypta kurkumy
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml mleka

Puree groszkowo – jarmużowe:

  • 450 g groszku
  • 2 garście jarmużu
  • 1 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • sólo i pieprz
  • młotkowana kolendra
  • 150 ml mleka

Kurczaka myjemy i czyścimy z błonek. Kropimy wzdłuż w paski.

Przygotowujemy marynatę z połączenia imbiru, czosnku, majeranku, soli i pieprzu, kurkumy, oliwy i mleka.

Kurczaka odstawiamy na 30 minut do lodówki. Nabijamy na patyczki do szaszłyków i grillujemy na rozgrzanej patelni z obu stron do czasu zrumienienia. W międzyczasie można delikatnie skropić szaszłyki oliwą.

grillowany kurczak pure groszkowo jarmużowe dietetyczny kurczak simon cooks

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy starty imbir i czosnek. Mieszamy. Dodajemy 2 garście jarmużu, chwilę smażymy i wrzucamy zamrożony groszek. Doprawiamy solą, pieprzem i młotkowaną kolendrą do smak. Wlewamy mleko i na małym ogniu dusimy warzywa od czasu do czasu mieszając.

Jak groszek będzie już miękki, wszystkie warzywa blenderujemy z dodatkiem łyżki masła na jednolitą konsystencję.

Na środek głębokiego talerza dajemy 2 łyżki puree, posypujemy groszkiem a z boku układamy 2 szaszłyki.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

grillowany kurczak pure groszkowo jarmużowe dietetyczny kurczak simon cooks

Author