gruszka w czerwoym winie krem czekoladowy kruszonka piernikowa waniliowty sos angielski simon cooks masterchef szymon czupkiewicz

Dzień jest coraz krótszy, słońce szybko zachodzi to znak, że przyszła jesień. Więc zanim się obejrzymy będą Święta. To czas gdzie więcej czasu spędzamy w domu i dlatego chciałbym Was namówić do przygotowania znakomitego deseru.

Deser nawiązuje do smaków i aromatów świąt <uśmiech> Aromat czerwonego wina, goździków, cynamonu, pierników i czekolady. Zobaczycie jak zapachy uniosą się w Waszym domu i będzie pięknie pachniało świętami. Jeżeli już teraz chcecie poczuć namiastkę Świąt – koniecznie musicie przygotować deser Simona COOKs’a.

Nie przestraszcie się czasem przygotowania, który jest oczywiście znacznie krótszy. W czasie kiedy gruszka będzie się gotowała w czerwonym winie i przyprawach, możecie przygotować krem czekoladowy lub sos angielski, a po ugotowaniu wszystko złożyć w całość. <uśmiech>


Składniki na 2 porcje:

Gruszki w czerwonym winie

  • 2 gruszki
  • duża szczypta cynamony (lub laska cynamonu)
  • 3 goździki
  • czerwone wino

Krem czekoladowy

  • 150 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 120 g serka mascarpone
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru
  • 100 g czekolady deserowej (lub kako)
  • 25 g masła

Waniliowy sos angielski

  • 125 ml mleka (lub połowa mleka i połowa śmietanki kremówki)
  • 25 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • połowa laski wanilii (lub 2 krople ekstraktu waniliowego)

Kruszonka piernikowa

  • 2 łyżki masła
  • szczypta przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki mąki
  • (lub pokruszone ciastka piernikowe)

 

gruszka w czerwoym winie krem czekoladowy kruszonka piernikowa waniliowty sos angielski simon cooks masterchef szymon czupkiewicz

GRUSZKA

Gruszki obieramy, pozostawiamy ogonek.
Do rondelka wlewamy wino, wsypujemy cynamon (lub laskę cynamonu), goździki oraz gruszki.
Gruszki gotujemy do czasu aż będą miękkie w środku.

KREM CZEKOLADOWY

Masło rozpuszczamy z cukrem pudrem.
Dodajemy czekoladę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Kremówkę ubijamy, dodajemy mascarpone oraz cukier puder.
Miksujemy kilka chwil do czasu powstania gładkiej konsystencji.
3/4 polewy czekoladowej przelewamy do miseczki i łączymy partiami z kremówką i mascarpone.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wstawiamy do lodówki.
Pozostałą czekoladę pozostawiamy do dekoracji.

WANILIOWY SOS ANGIELSKI

Do rondelka wlewamy mleko (ewentualnie mleko i śmietankę), dodajemy ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt z wanilii, doprowadzamy do wrzenia.
Ucieramy w mikserze żółtka z cukrem do czasu uzyskania jasnego, puszystego kremu.
Do utartych żółtek z cukrem dodajemy ugotowane mleko – cały czas miksując.
Płyn przelewamy ponownie do rondla, podgrzewamy na małym ogniu (nie doprowadzamy do wrzenia – bo krem się zwarzy!), cały czas mieszając krem.
Odstawiamy do przestygnięcia, mieszając od czasu do czasu aby nie powstał kożuch.
Krem można przetrzeć przez sitko.

KRUSZONKA PIERNIKOWA

Mąkę, masło, cukier – łączymy i ugniatamy razem.
Dodajemy przyprawę piernikową. Mieszamy.
Pieczemy kruszonkę w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia.
Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
Kruszonkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

ZŁOŻENIE I DEKORACJA

Gruszkę kroimy na jej 1/4 wysokości. Delikatnie wyciągamy środek.
Do środka nakładamy krem czekoladowy.
Kapturek gruszki polewamy czekoladą i posypujemy orzechami. Nakładamy na krem czekoladowy.
Talerz polewamy czekoladą. Na środku wysypujemy kruszonkę piernikową.
Gruszkę układamy na kruszonce piernikowej.
Talerz dekorujemy kremem owocami, miętą i polewamy waniliowym sosem angielskim.

Smacznego <uśmiech>

Pozdrawiam

Simon COOKs – Szymon

gruszka w czerwoym winie krem czekoladowy kruszonka piernikowa waniliowty sos angielski simon cooks masterchef szymon czupkiewicz

gruszka w czerwoym winie krem czekoladowy kruszonka piernikowa waniliowty sos angielski simon cooks masterchef szymon czupkiewicz

 

Author