4252002-Die-H-lfte-orange-isoliert--Lizenzfreie-Bilder

Obieranie owoców cytrusowych do filetowania  czy sałatek  owocowych nie należą do najłatwiejszych i najprzyjemniejszych obowiązków nie tylko kucharzy ale i gospodarzy domu.

Jak ułatwić sobie to zadanie? Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach:

  1. Pod deską do krojenia umieścić wilgotny papier, który zapobiegnie przesuwanie się deski. dzięki temu Twoja praca będzie bardziej komfortowa.
  2. Odetnij górną i dolną część cytrusa, aby stabilnie leżał na desce.
  3. Tnij skórę po błonie wewnętrznej tak, aby miąższ pomarańczy był ładny i czysty ale nie zawierał gorzkiej białej błony wewnętrznej.
  4. Na tym etapie możesz zdecydować, czy pokroić owoc w plastry, kostkę czy filety, w zależności od bieżących potrzeb.

Simon COOKs – Szymon

Author