header-plates

Świeżość owoców morza to dobra wizytówka każdego dobrego gospodarza.

Aby ułatwić Wam jak sprawnie sprawdzić świeżość owoców morza przygotowałem dla Was proste wskazówki.

Wyróżniamy kilka podstawowych etapów kontroli świeżości dla poszczególnych produktów.

 

Małże i ostrygi

Oceniając świeżość małży i ostryg, należy zwrócić uwagę na ich muszle. W przypadku świeżych owoców morza – będą one zamknięte. Jeżeli muszla lekko się otwiera, warto przeprowadzić prosty test i uderzyć nią o blat stołu. Zamknięcie oznacza świeżość, natomiast owoce morza które pozostały otwarte, nie nadają się do spożycia.

 

Krewetki

W sprzedaży krewetki występują w kilku wersjach: mrożonej, świeżej, świeżej rozmrożonej oraz gotowanej. Najważniejszym czynnikiem, na który należy zwrócić uwagę, oceniając świeżość jest barwa.

Świeże surowe krewetki powinny mieć jasnoszary kolor. Krewetki mrożone (zazwyczaj lekko obgotowane przed zamrożeniem) mają barwę różowo – pomarańczową.

Warto też dokładnie obejrzeć głowę tych skorupiaków – zmiana barwy np. na zieloną lub czerwoną, oznacza, że nie nadają się do spożycia.

 

Raki

Raki zazwyczaj kupuje się żywe. Należy wybierać raki aktywne, energiczne, żywo poruszające się po wiaderku lub akwarium, w którym są przechowywane. Są bowiem one najświeższe i mają największą ilość mięsa.

Raki spokojne i nieruchliwe mogą być np. zagłodzone, a co za tym idzie – mieć niewielką ilość mięsa.

 

Homary

Homary, podobnie jak raki, najlepiej kupować żywe. Ich  jakość ocenia się zwracając szczególną uwagę na ich energiczność i elastyczne mięso. Te najbardziej ruchliwe posiadają najwięcej pełnowartościowego mięsa.

 

Ośmiornice i kalmary

Świeżość ośmiornic i kalmarów należy oceniać po zapachu, a także stanie oczu i jędrności mięsa. Te świeże pachną morzem, mają otwarte błyszczące oczy, a także jędrne, sprężyste i elastyczne mięso. Warto dotknąć je palcem i sprawdzić, czy nie pozostaje w nich wgłębienie. Oznacza ono, że ośmiornica lub kalmar najprawdopodobniej nie nadają się do spożycia.

 

Ślimaki

Ślimaki dostępne są w sprzedaży w foliowych oraz plastikowych opakowaniach, workach lub pudełkach. W takiej formie, oczyszczone z toksyn zgromadzonych w kanałach jelitowych, nadają się do dalszej obróbki przez dwa tygodnie od momentu zapakowania.

Kupując ślimaki, należy więc wybierać takie z najodleglejszą datą ważności.

 

Simon COOKs – Szymon

Author