karmelizowane pestki dyni simon cooksCzęsto pestki dyni się po prostu wyrzuca.

Ja chciałbym zachęcić Was do ich wykorzystania.

Wystarczy pestki dyni wysuszyć, obrać ze skórki i karmelizować.

Takie karmelizowane pestki można schrupać oglądając ulubiony film, użyć do deserów czy do zupy krem z dyni.

Smaczna, zdrowa przekąska.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 150 ml miodu
  • 100 g pestek z dyni

Wlewamy na patelnię miód, podgrzewamy powali aż powstaną bąbelki.

Wrzucamy pestki dyni i mieszamy tak żeby pokryły się warstwą miodowego karmelu.

Podgrzewamy 1,5 minuty ciągle mieszając.

Następnie przekładamy pestki z karmelem na papier do pieczenia i pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego dyniowego chrupania

Simon COOKs – Szymon

 

karmelizowane pestki dyni simon cooks

 

Author