Idzie wiosna, ptaszki ćwierkają więc jest to dobra okazja, żeby zjeść coś pysznego <Uśmiech>

U mnie nie może obejść się bez czegoś słodkiego. Tym razem domowy kopiec kreta.

Czekolada, pyszny krem i owoce. Oczywiście nie zapominajmy o mięcie czy melisie, która każdemu deserowi nada niebywałego aromatu (!)

Zamiast bananów możemy użyć np. świeżej maliny, jeżyny czy śliwek.

To zaczynamy czekoladowo – owocową przygodę <uśmiech>

Kopiec kreta, przepis, simoncooks, domowy kopiec kreta, owoce, maliny, borówki, mięta, poczuj miętę


SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok 330 g)
  • 1 szklanka cukru / można użyć trzcinowego (ok 220 g) – pamiętajmy o ograniczaniu <uśmiech>
  • 1 szklana mleka (ok 250 ml)
  • 1 szklanka oleju (ok 210 ml)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka

Krem:

  • 6 bananów
  • 500 ml śmietany kremówki (polecam śmietanę kremówkę od Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu)
  • 250 g mascarpone
  • 100-150 g gorzkiej czekolady  (można użyć mlecznej)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół soku z cytryny

Kopiec kreta, przepis, simoncooks, domowy kopiec kreta, owoce, maliny, borówki, mięta, poczuj miętę

Kopiec kreta, przepis, simoncooks, domowy kopiec kreta, owoce, maliny, borówki, mięta, poczuj miętę

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Można użyć do tego miksera.
Łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę sodą.

Do ubitych jajek z cukrem dodajemy suche składniki oraz mleko i olej.
Mieszamy do połączenia się składników, pamiętając aby zbyt mocno nie ubić ciasta.

Ciasto wylewamy do tortownicy (średnica 22-24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia
lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej kakao.

Ciasto czekoladowe pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut – sprawdzając metodą “suchego patyczka”.

Z przestudzonego ciasta wydrążamy (używając noża lub łyżki) górną część ciasta (ok 2 cm).  Wydrążamy połowę miąższu tak, aby zostały brzegi ciasta i nietknięty spód (coś na kształt kruchej tarty). Miąższu nie wyrzucamy.

Czekoladę kroimy na drobne kawałki, można do tego użyć obieraczki do warzyw.

Śmietanę kremówkę ubijamy. Początkowo na mniejszych obrotach, następnie zwiększając moc.
Do ubitej kremówki dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Warto zblenderować (lub bardzo dobrze ugnieść widelcem) jednego banana i dodać do kremu. Wszystko mieszamy dodając czekoladę.

Ciasto polewamy ponczem przygotowanym z soku z cytryny, 1 łyżki cukru pudru i 2 łyżek wody.

W wydrążonym cieście czekoladowym układamy pokrojone w plastry banany. Zamiast bananów możemy użyć ulubionych
świeżych owoców.

Na banany układamy krem z czekoladą , kształtując kopiec kreta <uśmiech>

Dla tych co kochają kajmak – można banany delikatnie posmarować Kajmakiem SM Gostyń.

Pozostałym ciastem czekoladowym posyp krem. Ciasto będzie dobrze pokruszyć palcami.

Gotowy kopiec kreta wstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę.

Do dekoracji używamy świeżych owoców i mięty.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

Kopiec kreta, przepis, simoncooks, domowy kopiec kreta, owoce, maliny, borówki, mięta, poczuj miętę

 

Kopiec kreta, przepis, simoncooks, domowy kopiec kreta, owoce, maliny, borówki, mięta, poczuj miętę

Author