brokułowa krem zupa z brokuła

Pomysłów na brokuła jest naprawdę wiele. Jednym z nich jest krem brokułowy – jest naprawdę smaczny.  To fajny sposób na zdrową szybką zupkę – która na pewno przypadnie dzieciom do gustu.     Nie zapominajcie o chrupiących grzankach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

brokułowa krem z brokuła brokuł
Do zrobienia kremu potrzebujemy:
  • 1 brokuł
  • pół pora
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 małe ziemniaki
  • natka pietruszki
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera Gorgonzola (można dodać opcjonalnie łyżkę serka mascarpone)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • masło

Brokuł myjemy i kroimy na małe kawałki. Zalewamy gorącą wodą (ok 1 litr) i zagotowujemy – doprowadzając wodę do wrzenia.

Po tym czasie wyłączamy palnik.

Pamiętajcie, że brokuł nie może się rozgotować ma być al dente.

Pora myjemy i drobno kroimi oraz smażymy na maśle z dodatkiem czosnku i oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku.

Różyczki brokuła (wraz z wodą), podsmażoną porą z czosnkiem i zieloną pietruszką blenderujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodajemy oliwę, sól i pieprz oraz ser gorgonzola – który nada fajny smak (opcjonalnie serek mascarpone).

Jeżeli macie wywar warzywny lub drobiowy – możecie zastąpić nim wodę.

Zblenderowane warzywa jeszcze przez chwilę gotujemy.

Przed podaniem doprawiam pieprzem, polewam śmietanką i posypuję pokrojoną pietruszką lub rzeżuchą.

Czerstwe kromki smaruję masłem i podpiekam na patelni z obu stron.

Upieczone kromki można pokroić i dodać do zupy jako grzanki.

Smacznego 🙂

Simon COOKs – Szymon

krem z brokuła brokuł

Author