Zaniemówiłem jak zacząłem próbować krewetek w tempurze, puree groszkowo – miętowego i salsy z mango.

Ledwo co danie doczekało do końca robienia zdjęć. To była naprawdę expresowa sesja zdjęciowa <Śmiech>

<śmiech jeszcze raz>

Przyznać trzeba, że krewetki są przepyszne – bardzo chrupiące, puree smakuje latem i świeżością którą dodaje mięta. Salsa ma posmak słodko – ostry, a pomidorki łagodzą smak. Wszystko smakuje razem naprawdę wybornie. A jak wygląda – sami widzicie 🙂

krewetki w tempurze na groszkowo miętowym puree Simon COOKs


Krewetki w tempurze

  • opakowanie krewetek (najlepiej  tygrysich)
  • 250 ml zimnej wody gazowanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli i chilli
  • sok z limonki lub cytryny

Puree groszkowo – miętowe:

  • 450 g groszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • sól i pieprz
  • świeża mięta (opcjonalnie można dodać bazylię)
  • 100 ml mleka

Salsa z mango:

  • pół avokado
  • 1 gruszka
  • kawałek mango
  • pomidorki koktajlowe
  • sok z cytryny lub limonki
  • papryczka chilli
  • natka pietruszka i kolendra

Groszek gotujemy do miękkości, odcedzamy i blenderujemy. Zostawcie łyżkę ugotowanego groszku do dekoracji.
Dodajemy starty ząbek czosnku, masło, świeże zioła oraz wlewamy mleko, doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wszystko blenderujemy do czasu połączenia się wszystkich składników. Puree ma być gładkie. Jeżeli puree groszkowo – miętowe jest zbyt gęste dodać wystarczy trochę masła lub dolać mleka. Sami wyczujecie jego konsystencję.

krewetki w tempurze na groszkowo miętowym puree Simon COOKsKrewetki obieramy z pancerzy, oczyszczamy oraz polewamy je sokiem z cytryny lub limonki.
Mocno schłodzoną wodę gazowaną wlewamy do miski, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną oraz sól i papryczkę chilli. Wszystko mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto na naleśniki.

W rondlu lub garnku rozgrzewamy olej rzepakowy lub olej kokosowy. Krewetki najpierw obtaczamy w mące pszennej, następnie zanurzamy w cieście i wrzucamy do gorącego oleju.
Krewetki smażymy partiami. Po usmażeniu krewetki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Po każdej usmażonej partii, nadmiar usmażonego ciasta zbieramy łyżką.

krewetki w tempurze na groszkowo miętowym puree Simon COOKs

Aby przygotować salsę z avokado i mango wystarczy wszystkie składniki pokroić w kostkę, wymieszać, polać sokiem z limonki i posypać kolendrą lub pietruszką. Ewentualnie można doprawić solą i pieprzem – jednak z pełną świadomością muszę przyznać, że nie trzeba. Ostateczną decyzję pozostawiam Wam Kochani <uśmiech z oczkiem>

krewetki w tempurze na groszkowo miętowym puree Simon COOKs

Na talerzu wykładamy puree groszkowo – miętowe, a na nim krewetki w tempurze.
Pozostałym groszkiem oraz kawałkami gruszki dekorujemy talerz.
W osobnej miseczce podajemy salsę z avokado, mango i gruszką.
Nie zapominajcie o świeżych ziołach jak mięta czy kolendra które dodadzą smaku i aromatu.

Czy podoba Wam się ten przepis?
Czekam na dole na Wasze komentarze 🙂

Smacznego
Simon COOKs – Szymon

krewetki w tempurze na groszkowo miętowym puree Simon COOKs

 

Author