chrzanowa zupa krem simon cooksIdą święta – święta idą. Tradycja tradycją – podstawowe potrawy muszą znaleźć się na stole.

Nie może zabraknąć tradycyjnego żurku, jajek w różnych zestawieniach i wydaniach, sałatek itp.

Chciałbym zaproponować Wam świetną zupę – kulejbę – chrzanową – alternatywa dla żurku.

Nie zrażajcie się jeżeli nie lubicie chrzanu – wbrew pozorom chrzanowa jest delikatna.

Choć muszę się przyznać, że ja dodaję zawsze dwa razy więcej chrzanu – aby była chrzanowa na maxa(!)

To także zależy od tego, czy dajecie chrzan ze słoiczka czy świeży – tarty.

Zupa jest prosta, smaczna i na pewno świąteczna.

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 por
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mały lub pół selera
  • majeranek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie białe wino
  • boczek
  • starty chrzan (ok 5-7 łyżek)
  • natka pietruszki lub rzeżucha

 

Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na oliwie (z dodatkiem masła) kilka minut.

Warzywa mieszamy od czasu do czasu.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Opcjonalnie można podlać białym winem (ok 50-100 ml). Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz sporo majeranku.

W osobnym garnku gotujemy wywar z boczku (około 10-15 min) na 1,5 l wody. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać wodę.

Wyciągamy boczek i do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Mieszamy.

Dodajemy od 5 do 7 łyżek startego chrzanu.

Gotujemy kilka minut. Wszystko blenderujemy na jednolitą masę/krem.

Jeżeli zupa jest za mało przyprawiona dodajemy sól, pieprz oraz majeranek do smaku.

Boczek który został z wywaru kroimy i prażymy.

Zupę wlewamy do talerzy, polewamy odrobiną śmietany, posypujemy podsmażonym boczkiem i pokrojoną natką pietruszki.

Można dodać kawałek ugotowanego jajka na twardo, posypać dodatkowo pieprzem lub odrobina startego chrzanu.

Alternatywą podania są podgotowane ziemniaki i usmażone na maśle z czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Z takimi ziemniakami zupa także dobrze smakuje.

Smacznego “chrzanienia”

Simon COOKs – Szymon

chrzanowa-min

Simon COOKs

Author