“Łączy Nas kuchnia”

Kocham gotować i zawodowo oraz hobbystycznie zaangażowałem się w kulinaria.
Prowadząc bloga Simon COOKs wielokrotnie pytaliście mnie o porady, opinie, przepisy. Zaczepialiście na ulicy czy w sklepie.

Każdy z Nas czym innym się zajmuje, co innego robi, ma inny zawód. Ale łączy Nas wszystkich jedno. “Łączy Nas Kuchnia”.

Gotowanie, jedzenie, sposób i filozofia odżywiania – to nieodzowna część Naszego życia. Mamy podobne albo całkowicie różne kulinarne wspomnienia z dzieciństwa, inaczej postrzegamy smaki, mamy ulubione potrawy, przy wyborze produktów kierujemy się różnymi kategoriami, każdy z Nas inaczej się odżywia czy mamy ulubione kuchnie świata. Jedni kochają kuchnię polską, inni włoską a jeszcze inni kuchnię azjatycką. Dla jednych słodycze mogłyby nie istnieć – a drudzy nie wyobrażają sobie życia bez czekolady jak np. Ja. Jedni rozkoszują się w mięsach a drudzy uwielbiają lekkość i pożywność sałatek.

Mając w głowie Wasze wspomnienia, upodobania kulinarne oraz moje doświadczenia pomyślałem, że Warto o nich mówić, opowiadać, wspominać dobre i piękne chwile. Bo kiedy zamkniemy oczy i pomyślimy o dzieciństwie – na pewno w tych pięknych momentach pojawi się Babcia, która uczyła Nas smaków czy robiła najlepsze pierogi, Mama piekąca przepyszne Ciasta, Tato który robi niedzielną jajecznicę czy inne osoby, chwile i wehikuły kulinarne smaku.

W projekcie “Łączy Nas Kuchnia” będę rozmawiał z wyjątkowymi osobami, o różnych zawodach, różnych osobowościach czy narodowościach. Chcę dzielić się z Wami tymi doświadczeniami i mam nadzieję, że z wielkim zapałem będziecie czytać moje wywiady. Za każdym razem będzie to wyjątkowy bohater, który chce opowiedzieć swoją kulinarną historię, wyrazić swoją opinię czy powspominać o czasach dzieciństwa.

 

Agnieszka Hajbura- Michałowska Łączy Nas Kuchnia Simon COOKs szymon czupkiewicz

Rozmowa z Agnieszką Hajbura-Michałowską

Pierwszym moim bohaterem, a raczej kulinarną bohaterką projektu "Łączy Nas Kuchnia" jest Agnieszka Hajbura - Michałowska. Ceniony szkoleniowiec, promotorka lokalnej branży gastronomicznej, szefów kuchni i kucharzy. Dziennikarz kulinarny. Miłośniczka dobrej kuchni, wina, wielbicielka wspaniałej kawy. Wiceprezes Stowarzyszenia Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej i Dolnośląskiej Akademii Tradycji i Smaku - to tylko część zasług jakie można przypisać Agnieszce. Dla mnie Agnieszka to przede wszystkim wspaniała, dobra i bardzo ciepła osoba. Kobieta o wielkiej osobowości i dużym poczuciu humoru. Dziewczyna od której bije pozytywna energia. Profesjonalistka w każdym calu. Miłośniczka - tak jak ja - Tiramisu - które zresztą Nas połączyło <uśmiech> Zapraszam Was do ...
Czytaj Dalej