sałatka z oscypkiem Simon COOKs jabłkiem i gruszką

 

Dostałem moje ulubione oscypki – ale byłem uradowany 🙂

Kilka zjadłem od razu z oryginalną zakopiańską konfiturą z żurawiny.

Grillowane oscypki to jest rarytas 🙂

Miałem ochotę jednak na coś lekkiego z oscypkiem. Miałem kilka składników i postanowiłem je połączyć.

Wyszło coś wspaniałego lekka sałatka – bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu.

 

 

 

 

Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • jabłko
  • gruszka
  • oscypek
  • orzechy włoskie
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu

sałatka z oscypkiem Simon COOKs jabłkiem i gruszką

    sałatka z oscypkiem Simon COOKs jabłkiem i gruszką

Szpinak dobrze myjemy.

Gruszkę i jabłka kroimy na słupki, a oscypek i czerwoną cebulę w talarki.

Orzechy włoskie prażymy na patelni.

Ocet balsamiczny i miód redukujemy na patelni 3-4 minuty, co chwilę mieszając.

W misce mieszamy wszystkie składniki wraz z sosem balsamicznym.

Na talerzu układamy sałatkę i posypujemy ją orzechami włoskimi.

Do sałatki dobrze pasują grzanki przygotowane z chleba podpieczonego (z obu stron) na oleju.

Grzanki następnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

sałatka z oscypkiem Simon COOKs jabłkiem i gruszką   sałatka z oscypkiem Simon COOKs jabłkiem i gruszką

Author