Upały upałami – a pragnienie jest 🙂
Świetnym pomysłem na ugaszenie pragnienia jest domowa Lemoniada arbuzowa 🙂
Jest prosta i szybka w przygotowaniu 🙂
Spróbujcie sami jaka jest smaczna 🙂
Składniki:
- 1 kg arbuza (pokrojonego w kostkę i wypestkowanego)
- 2 cytryny
- 1l wody mineralnej
- 1,5-2 łyżki cukru
- melisa (lub mięta)
- maliny (opcjonalnie)
- kostki lodu
Arbuza kroimy w kostkę i pozbywamy się pestek.
Arbuza blenderujemy. Część arbuza zostawiamy by wrzucić go do szklanki.
Z cytryny wyciskamy sok oraz wlewamy do soku arbuzowego.
Następnie dodajemy cukier oraz listki melisy lub mięty i mieszamy.
Opcjonalnie można dodać kilka malin do smaku.
Na koniec wlewamy 1 l wody mineralnej – mieszamy – i Lemoniadę wstawiamy do lodówki.
Lemoniadę arbuzową podawać najlepiej schłodzoną, z dodatkiem lodu.
Szklankę można udekorować plastrem cytryny lub arbuza.
Smacznego
Simon COOKs – Szymon