Przed nami sezon truskawkowy. Intensywnie czerwone, mocno soczyste, przepyszne truskawki. Kochamy je i czekamy na nie każdego roku z utęsknieniem.

Także właściwości odżywcze truskawek są nie do przecenienia. Może nieprzypadkowo truskawki kształtem przypominają serce, bo mają na nie dobroczynny wpływ. Dodatkowo pomagają schudnąć dzięki dużej zawartości pektyny pobudzającej pracę jelit.

Truskawki dodajemy do ciast, kompotów, koktajli czy sałatek. Rewelacyjne smakują tryskawki z samym cukrem i śmietaną czy zalane słodkim czerwonym winem jako dodatek do deserów.

Dzisiaj przygotowałem dla Was Letni tort truskawkowy z ricottą . Sernik jest delikatny, orzeźwiający, pyszny i szybki w przygotowaniu <uśmiech>

tort truskawkowy sernik na zimno sernik bez pieczenia simon cooks


Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

  • 300 g truskawek
  • 650 kg sera białego
  • 250 g sera ricotta
  • 200 ml śmietany kremówki 30% (polecam od SM Gostyń)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 12 podłużnych biszkoptów (np. z Lidla seria Italiamo)
  • 2-3 łyżki cukru (lub ksylitol)

Do dekoracji:

  • 150 g truskawek, malin, borówek, jeżyn
  • listki mięty
  • cukier puder do posypania

tort truskawkowy sernik na zimno sernik bez pieczenia simon cooks

Truskawki blenderujemy na gładki mus z 1 łyżką cukru pudru. Przecedzamy przez sito.

Galaretki zalewamy 200 ml gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Do galaretki dodajemy przetarte truskawki.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy 1-2 łyżki cukru pudru.

Biały ser (można użyć sera w wiaderku), ricottę oraz ubitą kremówkę miksujemy razem.

Jeżeli nie lubicie sera ricotta dodajcie pozostałą część białego sera.

Dodajemy przestudzoną galaretkę z musem truskawkowym i mieszamy do czasu połączenia się składników.

Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Masę serową wylewamy na biszkopty.

Sernik wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Po godzinie można sernik udekorować owocami, przesmarować je galaretką lub żelatyną i ponownie wstawić do lodówki.

Przed podaniem sernik posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

tort truskawkowy sernik na zimno sernik bez pieczenia simon cooks

 

 

Author