kurczak makaron cukinia orzechy  Kurczak, cukinia, brokuł, orzechy włoski, domowe pesto.

Ten przepis na pewno znajdzie swoich zwolenników.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczala
  • 1 cukinia
  • pół brokuła (różyczki, łodyg nie wyrzucać!)
  • 2 szalotki lub 1 czerwona
  • makaron penne
  • garść orzechów włoskich
  • tyminek, rozmaryn (najlepiej świeży)
  • oliwa z oliwek
  • szczypta papryki chilli
  • 2 łyżki sera gorgonzola
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • opcjonalnie można dodać kilka łyżeczek domowego pesto 

 

Kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy.

Kroimy w mniejsze kawałki i smażymy na oliwie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Dodajemy pokrojoną szalotkę oraz szczyptę papryczki chilli.

Smażymy mniej więcej 2 minuty oraz dodajemy różyczki brokuła.

Potem wędruje pokrojona w talarki cukinia.

W międzyczasie gotujemy makaron do miękkości – ale żeby był al-dente.

Wystarczy żeby go tylko odcedzić i delikatnie przelać wodą – ale najpierw odlejcie wodę z gotowania – przyda się.

Wodą podlewamy warzywa – mniej więcej 1/3 szklanki.

Dodajemy sery. Smażymy kilka minut do czasu rozpuszczenia się serów.

Jeżeli sos wyjdzie Wam trochę za gęsty – dodajcie wody z gotowania.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Orzechy prażymy na patelni.

Na koniec idzie pokrojony tymianek i rozmaryn.

Do sosu wrzucamy makaron.

Delikatnie mieszamy.

Na talerzu układamy makaron z warzywami i posypujemy prażonymi orzecahmi.

Smaczego
Simon COOKs – Szymon

makaron penne kurczak pesto cukinia kurczak

 

 

 

Pesto domowe znajdziesz tutaj

Author