Jogurt to samo zdrowie. Dostarcza białka, witamin oraz wapnia. Jest znakomitym probiotykiem.
Jogurt dodany do potraw nie pozbawia ich lekkości, lecz łagodzi smak i dodaje gładkości.
Sos jogurtowy, dodany do makaronu, ma konsystencję aksamitnego kremu.
Dzisiaj polecam Wam pyszny makaron z kremowym sosem jogurtowym z dużą ilością ziół. Danie powstało bardzo spontanicznie – ale jest bardzo smaczne. Możecie dodać do niego kurczaka albo filet rybny (wówczas rybę dusimy na sam koniec z sosem jogurtowym).
Jeżeli macie zielony groszek dodajcie go na sam koniec.
Składniki na 4 porcje:
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego (tupu greckiego)
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu)
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 50 g parmezanu
- 300 g cukinii (pokrojonej wzdłuż w cienkie paseczki)
- kilka różyczek brokuła (opcjonalnie)
- 4 suszone pomidory (opcjonalnie)
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta papryczki chilli
- 400 g makaronu (może być penne, farfalle czy rigatone firmy Barilla)
- listki bazylii do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Jogurt mieszamy z rozmarynem, bazylią i pietruszką oraz startym parmezanem
(kawałek zostawcie do dekoracji). Doprawiamy solą i pieprzem oraz odstawiamy na 10 minut.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy.
Pierś z kurczaka myjemy, wycinamy błonki i delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Smażymy go na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty z każdej strony.
Jeżeli używamy patelni Philipiak Milano smażymy bez tłuszczu i przypraw mniej więcej 5-6 minut.
Dodajemy starty czosnek, papryczkę chilli oraz różyczki brokuła. Mieszamy.
Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski, pomidorki na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię.
Następnie wlewamy jogurt z ziołami. Mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimalny i dusimy wszystko kilka minut.
Kurczaka kroimy na kilka części. Jeżeli używamy do tego zwykłej patelni – kurczaka kroimy na desce.
Możecie dodać kawałek filetu rybnego i dusić go pod przykryciem z kremowym sosem i warzywami.
Do sosu jogurtowego z warzywami dodajemy ugotowany makaron.
Wszystko razem mieszamy, na koniec posypujemy świeżymi listkami bazylii i startym parmezanem.
Smacznego
Simon COOks – Szymon