Jogurt to samo zdrowie. Dostarcza białka, witamin oraz wapnia.  Jest znakomitym probiotykiem.

Jogurt dodany do potraw nie pozbawia ich lekkości, lecz łagodzi smak i dodaje gładkości.

Sos jogurtowy, dodany do makaronu, ma konsystencję aksamitnego kremu.

Dzisiaj polecam Wam pyszny makaron z kremowym sosem jogurtowym z dużą ilością ziół. Danie powstało bardzo spontanicznie – ale jest bardzo smaczne. Możecie dodać do niego kurczaka albo filet rybny (wówczas rybę dusimy na sam koniec z sosem jogurtowym).

Jeżeli macie zielony groszek dodajcie go na sam koniec.

Simon COOKs Philipiak barilla makaron z cukinią jogurt makaron z kurczakiem


Składniki na 4 porcje:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego (tupu greckiego)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g parmezanu
  • 300 g cukinii (pokrojonej wzdłuż w cienkie paseczki)
  • kilka różyczek brokuła (opcjonalnie)
  • 4 suszone pomidory (opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta papryczki chilli
  • 400 g makaronu (może być penne, farfalle czy rigatone firmy Barilla)
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Simon COOKs Philipiak barilla makaron z cukinią jogurt makaron z kurczakiem

Jogurt mieszamy z rozmarynem, bazylią i pietruszką oraz startym parmezanem
(kawałek zostawcie do dekoracji). Doprawiamy solą i pieprzem oraz odstawiamy na 10 minut.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy.

Pierś z kurczaka myjemy, wycinamy błonki i delikatnie oprószamy solą i pieprzem.  Smażymy go na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty z każdej strony. 

Jeżeli używamy patelni Philipiak Milano smażymy bez tłuszczu i przypraw mniej więcej 5-6 minut.

Dodajemy starty czosnek, papryczkę chilli oraz różyczki brokuła. Mieszamy.

Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski, pomidorki na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię.

Następnie wlewamy jogurt z ziołami. Mieszamy. Zmniejszamy ogień na minimalny i dusimy wszystko kilka minut.

Kurczaka kroimy na kilka części. Jeżeli używamy do tego zwykłej patelni – kurczaka kroimy na desce.

Możecie dodać kawałek filetu rybnego i dusić go pod przykryciem z kremowym sosem i warzywami.

Do sosu jogurtowego z warzywami dodajemy ugotowany makaron.

Wszystko razem mieszamy, na koniec posypujemy świeżymi listkami bazylii i startym parmezanem.

Smacznego

Simon COOks – Szymon

Simon COOKs Philipiak barilla makaron z cukinią jogurt makaron z kurczakiem

 

 

Author