makaron z sosem szafranowym parmeńska simon cooks szymon czupkiewicz masterchef pasta carbonara

Uwielbiam makaron – w każdym wydaniu. Ile osób tyle inspiracji. Nie raz jadłem prawdziwą włoską pastę. Muszę powiedzieć, że my Polacy przyrządzamy ją równie pysznie jak Włosi.

Makaron z szynką parmeńską przypomina w smaku tradycyjną włoską carbonarę.
Dodałem szczyptę szafranu oraz pieczarek. Czuć świeży rozmaryn i ser parmezan.

Szynkę parmeńską możecie zastąpić boczkiem.

Jeżeli szukacie szybki przepis na obiad – trafiliście w dobre miejsce.


Składniki na 2-3 porcje:

  • makaron np. tagliatelle lub spaghetti
  • 200 g szynki parmeńskiej (szynkę można zastąpić boczkiem)
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • szczypta szafranu (szafran można zastąpić kurkumą)
  • 1 żółtko jaja
  • 40 g parmezanu
  • 3 pieczarki
  • świeży rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

makaron z sosem szafranowym parmeńska simon cooks szymon czupkiewicz masterchef pasta carbonara

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli i oliwy.

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.

Smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem soli.

W moździerzu rozcieramy szafran na pył. Dodajemy 1,5 łyżki wody.

Wlewamy do rondelka, gotujemy kilka sekund.

Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską i smażymy 1 minutę.

Wlewamy śmietankę kremówkę oraz starty ser parmezan.

Kiedy sos szafranowy zaczyna się gotować dodajemy surowe żółtko i energicznie mieszamy.

Dorzucamy, upieczone pieczarki, świeży rozmaryn oraz sól i pieprz do smaku.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu i wszystko razem mieszamy.

Jeżeli zostały wam np. roladki z kurczaka z pomidorami suszonymi, szpinakiem i szynką parmeńską – możecie dodać je do makaronu i zjeść ze smakiem 🙂

Smacznego
Simon COOKs – Szymon

sam_8213-min

P.S. Szybko znika z talerza hihihi

makaron z sosem szafranowym parmeńska simon cooks szymon czupkiewicz masterchef pasta carbonara

Author