Lubię domową chińszczyznę. Jest kolorowa, smaczna, a przede wszystkim zdrowa. Lubię połączenie różnych smaków. Tym razem makaron włoski w chińskim wydaniu wjechał na moje salony. 

Pamiętam jak często przygotowywałem makaron po chińsku na studiach, a współlokatorzy się nim zajadali.

Makaron jest pyszny, nawet dzieci za nim przepadają.

makaron z kurczakiem po chińsku makaron barilla rigatoni simon cooks kurczak



Składniki na 4-6 porcji:

  • makaron Barilla Rigatoni (można użyć makaron ryżowy, sojowy czy błyskawiczny oraz ryż)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • mała czerwona papryka
  • kilka różyczek brokuła
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta suszonego imbiru i kuminu rzymskiego
  • 5 grzybków MUN
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta kurkumy
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • pędy bambusa (opcjonalnie)
  • szczypta curry
  • kilka listków rukoli i pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

makaron z kurczakiem po chińsku makaron barilla rigatoni simon cooks kurczak

Makaron gotujemy al dente. Jeżeli wyszedł Wam trochę za twardy o nic się nie martwcie. Wystarczy, że wrzucicie go do kurczaka z warzywami i poddusicie około 2-3 minuty.

Kurczaka myjemy i usuwamy błonki. Marchewkę, pietruszkę oraz paprykę kroimy w cienkie paseczki/słupki.
Grzyby mun zalewamy gorącą wodą.

Kurczaka marynujemy w oliwie, czosnku i soli. Smażymy na złocisty kolor. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, seler oraz pokrojone grzyby mun i smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy sos sojowy.

Następnie wlewamy wodę z grzybów oraz dodajemy zioła i przyprawy oraz różyczki brokuła i paprykę. Zmniejszamy ogień i dusimy na małym ogniu przez 10 minut.

Do szklanki wlewamy 1/3 wody i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i wlewamy do potrawy. Mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.

Do kurczaka z warzywami wrzucamy makaron, mieszamy i wykładamy na talerz.

Dodatkowo makaron po chińsku można posypać startym serem.

 

makaron z kurczakiem po chińsku makaron barilla rigatoni simon cooks kurczak

Author