Ostatnio przeglądając przepisy mojej Babci – natrafiłem na przepyszny deser czekoladowy.
Pamiętam jego smak – był puszysty i mocno czekoladowy.
Kiedyś ciężko było dostać słodycze w sklepie – ale żeby rozpieścić podniebienie najbliższych i Moje – Babcia robiła przepyszne cuda.
Przepis jest bardzo prosty i na pewno będzie należał do kategorii “Coś z Niczego” i “Coś Pysznego”.
Jestem pewny, że niejeden łasuch mu się nie oprze.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- czekolada deserowa
- szczypta soli
- opcjonalnie 100 ml śmietanki kremówki np. Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu
Zaczynamy od ubicia żółtek z cukrem na gładki i puszysty krem.
Zobaczycie jak żółtka będą zmieniały kolor na coraz bielszy.
W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali.
Pamiętajcie, żeby kawałek zostawić do posypania deseru.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę.
Łączymy krem jajeczny z przestudzoną czekoladą.
Następnie dodajemy ubite białka.
Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Opcjonalnie możecie ubić 100 ml śmietanki kremówki i dodać do musu czekoladowego – ale nie ma takiej konieczności.
Tak gotowy mus czekoladowy wkładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem mus czekoladowy możemy posypać czekoladą, udekorować ulubionymi owocami.
Smacznego
Simon COOKs – Szymon