mus czekoladowy wyr simon cooks czekolada

 

Ostatnio przeglądając przepisy mojej Babci – natrafiłem na przepyszny deser czekoladowy.

Pamiętam jego smak – był puszysty i mocno czekoladowy.

Kiedyś ciężko było dostać słodycze w sklepie – ale żeby rozpieścić podniebienie najbliższych i Moje – Babcia robiła przepyszne cuda.

Przepis jest bardzo prosty i na pewno będzie należał do kategorii “Coś z Niczego” i “Coś Pysznego”.

Jestem pewny, że niejeden łasuch mu się nie oprze.

 

 

 

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • czekolada deserowa
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 100 ml śmietanki kremówki np. Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu

Zaczynamy od ubicia żółtek z cukrem na gładki i puszysty krem.

Zobaczycie jak żółtka będą zmieniały kolor na coraz bielszy.

W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali.

Pamiętajcie, żeby kawałek zostawić do posypania deseru.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę.

Łączymy krem jajeczny z przestudzoną czekoladą.

Następnie dodajemy ubite białka.

Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Opcjonalnie możecie ubić 100 ml śmietanki kremówki i dodać do musu czekoladowego – ale nie ma takiej konieczności.

Tak gotowy mus czekoladowy wkładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem mus czekoladowy możemy posypać czekoladą, udekorować ulubionymi owocami.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

mus czekoladowy simon cooks czekolada

SAM_3793-min

mus czekoladowy simon cooks czekolada

 

Author