kogel mogel deser simon cooks

Kogiel-mogiel na pewno – podobnie jak mi – kojarzy Wam się z dzieciństwem.

Metalowy kubek cukier żółtko oraz trochę siły 🙂 Tak pamiętam jak Prababcia Stasia robiła mi owocowy deser 🙂

Deser jest lekki, smaczny i w słoneczne letnie popołudnie jak znalazł.

Do tego banalnie prosty w przygotowaniu 🙂


Składniki:

  • garść owoców leśnych np. truskawek, malin, jeżyn czy jagód
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukry trzcinowego
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 2 łyżki likieru np. Ajerkoniak lub Grand Marnier

kogel mogel deser simon cooks

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Owoce myjemy i suszymy w ręczniku papierowym.

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę.

Zobaczycie jak pod wpływem ucierania masa będzie jaśniała.

Dodajemy likier oraz pokruszone płatki migdałowe – mieszamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

Ubite białek dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy.

No naczynek żaroodpornych wkładamy owoce oraz nakładamy jajeczną masę.

kogel mogel deser simon cooks

Deser wkładamy do piekarnika na mniej więcej 5 minut.

Musicie obserwować, aby się nie przypalił.

Deser wyciągamy z piekarnika.

Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem i kilkoma płatkami migdałowymi.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

kogel mogel deser simon cooks

 

Author