szarlotka gluten free simon cooks bezglutenowaSzarlotka bezglutenowa jest hitem odkąd zrobiłem ją pierwszy raz.

Jest chrupiąca i naprawdę pyszna.

Na pewno przypadnie osobom będącym na diecie bezglutenowej.

Wszystkie składniki owocowej szarlotki tworzą niesamowity smak i aromat 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

szarlotka gluten free simon cooks bezglutenowa

 Składniki:

  • 9 łyżek mąki ryżowej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki kukurydzianej
  • 2,5 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • szczypta tymianku
  • szczypta cynamonu
  • mniej więcej kostka masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru (zmieszałem biały z trzcinowym) oraz 2 łyżki do jabłek
  • 3 jabłka
  • 2 gruszki
  • połowa ananasa
  • garść porzeczek

Mąki, wiórki kokosowe oraz proszek mieszamy razem. Dodajemy masło, cukier, jajko oraz szczyptę soli.
Wszystkie składniki ugniatamy do powstania kruszonki.
Tak gotowe ciasto wkładamy do folii oraz wstawiamy do lodówki na około 30-45 minut.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

W międzyczasie na patelni smażymy (około 5 minut na małym ogniu) pokrojone na kawałki jabłka z dodatkiem cukru.
Dodajemy 2-3 łyżki wody i smażymy jeszcze 2-3 minuty do powstania jabłkowego musu. Następnie posypujemy odrobiną tymianku.

Wyciągamy ciasto z lodówki. Połowę ciasta nakładamy na posmarowaną masłem blaszkę.
Na ciasto wykładamy mus jabłkowy, pokrojone na kawałki gruszki i ananasa. Posypujemy porzeczką.
Drugą połową ciasta posypujemy owoce i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok 45-50 min na złoty kolor.

Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Simon COOKs – Szymon

szarlotka gluten free simon cooks bezglutenowa

 

Author