Minęły dosłownie godziny od mojego powrotu ze słonecznej i pięknej Italii – a już za nią tęsknię.

Aby poczuć się chociaż na chwilę we włoskich klimatach na obiad przygotowałem Parmigiana di melanzana (Melanzane alla parmigiana) czyli zapiekany bakłażan z domowym sosem pomidorowym oraz parmezanem i mozzarellą.

Według mnie to najlepsza potrawa jaką jadłem we Włoszech. Pierwszy raz podobną jadłem w Cefalu na Sycylii – była to miłość od pierwszego kęsa.

Przepis nie jest skomplikowany. Warto przygotować domowy sos pomidorowy który jest bardzo prosty.

Fajne w tym przepisie jest to, że nie musimy trzymać się miar – jeżeli lubimy np. oregano czy czosnek – możemy dodać ich poprostu więcej.

Jeżeli chcecie poczuć klimat Włoch – to przepis na Parmigiana di melanzana to prawdziwy strzał w dziesiątkę.

Delikatnie zmodyfikowałem przepis i dodałem także cukinie – która świetnie pasuje do bakłażana.

Jeżeli nie przepadacie za bakłażanem, wymieńcie go na cukinie – też będzie świetnie smakować – wtedy można użyć np. cukinii zielonej i żółtej.

zapiekany bakłażan z domowym sosem pomidorowym oraz parmezanem i mozzarellą


Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów (krojone lub całe)
  • karton passaty pomidorowej
  • 4-5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • zioła: oregano, bazylia, rozmaryn, cząber
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na zapiekankę z bakłażana:

  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cukinia
  • 2 kulki sera mozzarella
  • ser parmezan (lub grana padano)
  • bułka tarta
  • świeża bazylia, rozmaryn
  • mąka

Przygotowanie sosu pomidorowego jest bardzo proste. Sami zobaczcie …

Na oliwie z oliwek szklimy drobno pokrojony czosnek. Wlewamy pomidory. Mieszamy.
Wszystko dusimy na średnim ogniu mniej więcej 10 min.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz ziołami: oreganem, bazylią, rozmarynem i cząbrem.
Można użyć gotową mieszankę ziół prowansalskich.
Mieszamy i wszystko blenderujemy na jednolitą konsystencję.
Jeżeli użyliście pomidorów krojonych – nie ma konieczności blenderowania.
Dusimy na małym ogniu kolejne 10 minut – mieszając od czasu do czasu – aby sos odparował i trochę zgęstniał.

zapiekany bakłażan z domowym sosem pomidorowym oraz parmezanem i mozzarellą

Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż na średnie krążki. Solimy z każdej strony i odstawiamy na 10-15 min. Zobaczycie jak na dnie pojemnika zgromadzi się woda – tym zabiegiem pozbawimy bakłażany goryczki.

W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

Następnie krążki bakłażana i cukinii obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie z każdej strony.
Wystarczy aby warzywa się delikatnie zrumieniły.

Ser parmezan trzemy na tarce na średnich oczkach, mozzarellę kroimy w kostkę.

Na dno żaroodpornego naczynia rozsmarowujemy odrobinę sosu pomidorowego, następnie układamy bakłażana na przemian z cukinią. Ponownie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem parmezanem, mozzarellą i ziołami.
Powtarzamy czynności kilka razy: czyli warzywa, sos i sery. Mniej więcej 3-4 warstwy.

2 garście bułki tartej mieszamy z parmezanem, którym posypujemy wierzch zapiekanki z bakłażana i cukinii z sosem pomidorowym.

Całość posypujemy pokrojonymi świeżymi ziołami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Pieczemy mniej więcej 35-45 minut do czasu zrumienienia bułki tartej i parmezanu.

Zapiekankę z bakłażana, cukinii z sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem można podać z odrobiną gęstego jogurtu.
Nie zapominajcie o kawałku chrupiącej bułki która rewelacyjnie będzie zbierała sos pomidorowy z talerza.
Niech Was to wcale nie dziwi – Kto był we Włoszech wie, że pieczywo to podstawowy dodatek każdego dania.

Jestem naprawdę Ciekawy kto z Was przygotuje ten przepis – podzielcie się proszę Waszymi opiniami.

Smacznego
Simon COOKs – Szymon

zapiekany bakłażan z domowym sosem pomidorowym oraz parmezanem i mozzarellą

zapiekany bakłażan z domowym sosem pomidorowym oraz parmezanem i mozzarellą

zapiekany bakłażan z domowym sosem pomidorowym oraz parmezanem i mozzarellą

 

 

Author