Krewetki ♥  zawsze uśmiecham się jak słyszę o krewetkach. Kiedyś taki wielki przeciwnik a dzisiaj zajadam się krewetkami w każdej postaci <uśmiech>

Wbrew pozorom krewetki są bardzo proste w przygotowaniu i wcale nie trzeba się mocno natrudzić aby przygotować je w pysznej odsłonie.

Tym przepisem mam nadzieję, że zarażę Was do krewetkowego szaleństwa.

Przyznam się,  że za bardzo nie mam czasu na długie gotowanie. Lubię szybkie przepisy – a makaron z krewetkami i szparagami do nich należy. W szybkim czasie mogę przenieść się do moich kochanych Włoch.

Uwielbiam makaron (niemalże każdy). Jest początek sezony szparagowego. Pomidorki koktajlowe w lodówce – w sumie to jedyne które zjem po za prawdziwymi malinowymi. Krewetki mrożą się w zamrażalniku. Zioła rosną w doniczkach na tarasie. Masło jest, Martini jest. Będzie EPICKI krewetkowo – szparagowy makaron.

I co więcej – ten przepis jest na każdą okazję. Urodziny, Imieniny, spotkanie we dwoje, czy pyszny obiad zrobiony dla samego siebie z okazji braku okazji. Traktujmy się wyjątkowo i tą potrawą rozpieścimy wiele podniebień.

Eeeeh jeszcze bym zjadł <śmiech>

 


Składniki na 2 porcje:

  • 12 sztuk krewetek  (najlepiej tygrysie)
  • 12 sztuk zielonych szparag
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 150 g ulubionego makaronu (tagliatelle, spaghetti, fusilli, penne) – 150 g
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża szczypta ziół: cząber, rozmaryn, oregano
  • 3-4 łyżki masła 82%
  • 100 ml białego wina – choć ja zazwyczaj dodaję Vermut
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do posypania

 

makaron z krewetkami i szparagami simon cooks

Makaron gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli i oliwy.

Krewetki odmrażamy, zdejmujemy korpusy oczyszczamy ewentualnie z jelit.

Szparagi umyć i odłamać twarde końcówki. Same złamią się w odpowiednim miejscu.
Łodygi pokroić na mniejsze części a główki szparagów pozostawić w całości.

Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojony czosnek, po mniej więcej 2-3 minutach dodać szparagi.

Następnie dodać masło i krewetki. Doprawić przyprawami i ziołami. Smażyć mniej więcej 203 minuty mieszając od czasu do czasu.

Kolejnym etapem to wlanie do krewetek wina lub vermutu. Mieszając dodać pokrojone pomiodorki koktajlowe.
Pomidorki daję zawsze na koniec aby nie rozpadły się podczas smażenia. Lubię wyczuwalny ich smak.

Pietruszkę lub kolendrę drobno kroimy i wrzucamy do krewetek razem z ugotowanym makaronem.

Chwilę podgrzewamy i wykładamy na talerz. Posypujemy wszystko tartym parmezanem i ziołami.

I niech ktoś mi powie, że krewetki są trudne w przygotowaniu? <śmiech>

Smacznego Kochani
Simon COOKs – Szymon

makaron z krewetkami i szparagami simon cooks

makaron z krewetkami i szparagami simon cooks

Author