pasta jajeczna simon cooks

Kiedyś uważano jajka za bardzo odżywcze i zdrowe. Potem, z powodu cholesterolu, straciły dobrą opinię.

Jednak ostatnie badania wykazują, że zdrowy człowiek – jeśli lubi jajka – może je jeść, choć oczywiście nie do woli.

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm oraz zawierają bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych.

Jajecznica, jajka sadzone, omlety – to najczęściej spotykane formy podania.

Ja chciałbym zaproponować Wam bardzo smaczną i szybką pastę jajeczną ze szczypiorkiem – idealną na śniadanie.

Myślę, że taka pasta jajeczna będzie częstym dodatkiem do Waszych śniadań – a dzieci ją uwielbiają.

 

 

 

 

Składniki:

  • 5 jajek (najlepiej od “polskiej kury grzebiącej”)
  • garść szczypiorku
  • czubata łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

pasta jajeczna simon cooks

 Jajka gotujemy mniej więcej 6-8 minut.

Następnie zalewamy jajka zimną wodą aby trochę przestygły.

Warto jajka obierać jeszcze ciepłe – wtedy skorupka lepiej odchodzi od jajka.

Następnie jajka trzemy na tarce o małych oczkach.

Dodajemy szczypiorek, majonez, sól i pieprz.

Jeżeli nie możecie jeść majonezu – możecie użyć śmietany – wówczas płaska łyżka w zupełności wystarczy.

Mieszamy aby składniki się połączyły i gotowe.

Mamy fajną i bardzo smaczną pastę jajeczną.

Teraz tylko pieczywo, masło (najlepsze SM Gostyń) i trochę pasty jajecznej.

Musicie koniecznie spróbować.

Smacznego śniadania

Simon COOKs – Szymon

pasta jajeczna simon cooks

Author