pieczona figa Simon COOKs figa figi boczek ser kozi

Figi w polskiej kuchni to dodatek do wielu wypieków i sałatek. Zazwyczaj znamy suszone figi, może niekoniecznie ładnie wyglajdą, ale za to są słodkie i pyszne w smaku.

Dzisiaj kupiłem świeże figi w bardzo dobrej cenie. Cieszę się, bo nie tylko wykorzystam je jako dekorację na torty ale przygotuję pyszne pieczone figi w boczku, które chodzą już za mną od jakiegoś czasu.

Podobne danie próbowałem na wakacjach w Turcji. To właśnie z Turcji pochodzą figi i właśnie tam mogłem smakować fig w różnych odsłonach.

 

Moja przystawka jest bardzo smaczna. Słodka od miodu i cukru, aromatyczna od wędzonego boczku, czerwonego wina i tymianku. Ser kozi, który uwielbiam, jest obłędny.

Zapraszam 🙂


Składniki na 3 porcje:

  • 3 świeże figi
  • kawałek sera koziego
  • 3 łyżeczki płynnego miodu
  • 3 plasterki wędzonego boczku
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • tymianek
  • orzechy włoskie
  • rukola – opcjonalnie

pieczona figa Simon COOKs figa figi boczek ser kozi

Figi nacinamy na krzyż i lekko rozchylamy brzegi.

Każdą figę owijamy plasterkiem boczku i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Do środka każdej figi wkładamy kawałek sera koziego oraz polewamy łyżeczką miodu.

Całość polewamy czerwonym winem i posypujemy cukrem.

Tak gotowe figi pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

pieczona figa Simon COOKs kozi ser figi boczek

W międzyczasie prażymy orzechy na suchej patelni.

Na talerzu układamy garść rukoli, następnie upieczoną figę.

Polewamy wszystko sosem powstałym z pieczenia i posypujemy uprażonymi orzechami.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

pieczona figa Simon COOKs figi boczek ser kozi

Author