pieczone jabłka z kruszonką cipsem z buraka miodem Małymi krokami idą święta – niby każdy już “psioczy” że zaczyna się okres świąteczny – ale w głębi serca myślimy o tych miłych chwilach spędzonych w grodzie najbliższych.

Pomyślałem sobie o czymś sezonowym w klimacie świąt ale prostym i nowoczesnym.

Na myśl przyszły mi pieczone jabłka … a jabłka zawsze będą mi się kojarzyły z naszą grunwaldzką jabłonką – czyli z czymś miłym i rodzinnym.

Ale żeby nie było tak łatwo dodałem trochę zdrowia – kaszy jaglanej.

Upiekłem także chipsy buraczane ze skórką pomarańczy – które dodały niebywałego smaku.

Pieczone jabłka z kaszą jaglaną na kruszonce piernikowej są zdrowym i smacznym posiłkiem dla każdego.

Wydaje się być trudne? Nie. Sami musicie sprawdzić.

 

 

 

 

Składniki:

  • jabłka
  • kasza jaglana 1 duża łyżka na każde jabłko
  • burak
  • cynamon
  • żurawina lub rodzynki
  • cukier trzcionowy muscavado
  • 2 łyżki masła np. ExtraMasło Gostynskie
  • 2 pierniczki lub szczypta przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki mąki
  • miód
  • sok z cytryny

 

jabłko pieczone z kruszonką piernikową i chpisambi z buraka simon cooks

Zacząłem od ugotowania kaszy jaglanej.

Pamiętajcie o czterokrotnym przepłukaniu kaszy zimną wodą, raz gorącą.

W czasie gotowania dodajemy odrobinę mleka i wrzucamy żurawinę lub rodzynki.

Gotujemy do czasu aż kasza będzie miękka.

Pierniki ścieramy na tarce na drobny pył.

Dodajemy mąkę, masło, cukier i wyrabiamy ciasto na kruszonkę.

Jeżeli nie macie pierników – możecie dodać odrobinę przyprawy piernikowej.

Kruszonkę pieczemy na folii aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym mniej więcej 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Kruszonkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy chwilę do przestygnięcia.

jabłko pieczone z kruszonką piernikową i chpisambi z buraka simon cooks

Jabłka myjemy, odkrawamy “kapturek” na wysokości 3/4 jabłka.

Wykrawamy w środku jabłka dziurkę i pozbywamy się środka.

Kropimy sokiem z cytryny.

Kaszę jaglaną mieszamy z pokrojonym w drobną kostkę jabłkiem, żurawiną, cynamonem i ewentualnie cukrem trzcinowym.

Możecie dodać także kawałek śliwki, banana czy mrożonych jeżyn.

Pamiętajcie, że kasza gotowała się z żurawiną, która puściła naturalny cukier – także z cukier dodajcie według swojego uznania.

Jabłka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy mniej więcej 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

Kapturki układacie obok jabłek i pieczecie.

jabłko pieczone z kruszonką piernikową i chpisambi z buraka simon cooks

W osobnym naczyniu możemy upiec chipsy z buraków.

Buraka obieramy, kroimy na cienkie talarki, kropimy oliwą z oliwek oraz pieczemy w piekarniku mniej więcej 15 w temperaturze 160 stopni.

Chipsy z buraka w trakcie pieczenia trzeba przewrócić aby upiekły się równomiernie.

Na talerzu układacie pieczone jabłko, przykrywacie kapturkiem.

Posypujecie kruszonką dookoła, układacie chipsy z buraka, skórkę z pomarańczy i polewacie odrobiną miodu.

Istne zdrowe szaleństwo smaków 🙂

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

jabłko pieczone z kruszonką piernikową i chpisambi z buraka simon cooks

jabłko pieczone z kruszonką piernikową i chpisambi z buraka simon cooks

Jeżeli chcecie nie używać tylu naczyń wystarczy, że ułożycie na blaszce 3 kawałki folii aluminiowej z pozaginanymi bokami.

W jedną część dacie jabłko, w drugą buraki a w trzecią kruszonkę.

Musicie wtedy jednak kontrolować etap upieczenia każdego ze składników i wyciągnąć w odpowiednim czasie.

Author