placuszki z kalafiora Simon Cooks

Smakiem kalafiora możemy się cieszyć cały rok.

Prócz tradycyjnego kalafiora z bułką tartą jako dodatek do dań, czy zupy kalafiorowej – kalafior może mieć także wiele odsłon.

Jedną z nich są Placuszki z kalafiora.

Fajne jest to, że przygotowanie placuszków jest szybkie i proste – a koszt ich  jest stosunkowo niewielki.

 

 

 

 

 

 

Składniki na 10 placuszków kalafiorowych:

  • pół średniego kalafiora
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie szczypta oregano i tymianku
  • opcjonalnie garść ugotowanego ryżu
  • jogurt typu greckiego lub śmietana

Placuszki z kalafiora Simon COOKs

Przygotowanie placuszków jest proste – sami zaraz się przekonacie.

Kalafior kroimy na mniejsze kawałki.

Najpierw odkrajamy różyczki, potem grubsze części łodygi.

Dodatkowo łodygę możemy pokroić na mniejsze kawałki.

Kalafior wrzucamy do gorącej wody (z dodatkiem soli) i gotyjemy mniej więcej 3-4 minut.

Kalafior ma być al dente. Odlewamy wodę.

Następnie gnieciemy kalafior – możemy użyć do tego tłuczka do ziemniaków.

Dodajemy jajko, mąkę, pokrojony szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.

Opcjonalnie możemy dodać zioła oraz ugotowany ryż.

Wszystkie składniki razem mieszamy.

Masę nakładamy na rozgrzaną oliwę i smażymy z każdej strony na złotobrązowy kolor.

Po usmażeniu placuszki odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Placuszki można podać z dipem jogurtowym.

Mieszamy jogurt, pokrojony szczypiorek oraz sól i pieprz.

Placuszki najlepiej smażyć przed samym podaniem.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

Placuszki z kalafiora Simon COOKs

Placuszki z kalafiora Simon COOKs

Author