Często wspominam piękne chwile spędzone w Ameryce – to była miłość od pierwszego wejrzenia.

Dużo czasu spędziłem w Kalifornii, która pozostaje jednym z największych producentów wina na świecie.

I rzeczywiście tamtejsze wina są bardzo smaczne – to chyba zasługa nieustannego słońca i dobrego mikroklimatu.

Wino jest dobrym elementem wszystkich spotkań i uroczystości, podkreśla doniosłość i piękno chwili.

Na jedne z takich spotkań możecie przygotować np. indyka zawijanego w boczku z rozmarynem oraz czerwonym sosie na bazie winogron. Wbrew pozorom indyk w przygotowaniu jest bardzo prosty, więc nie ma co się specjalnie przejmować.

Do indyka pasują pieczone ziemniaki z masłem oraz solą i pieprzem.

Zapraszam Was na kalifornijskie pyszne spotkanie kulinarne razem z winem Oak View.

Bo Oak View znaczy miłość. 

oak view kalifornia wino simon cooks inky boczek


Składniki na 4 porcje:

Pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki w mundurkach
  • masło
  • oliwa
  • sólo i pieprz
  • rozmaryn lub tymianek
  • papryka chilli (opcjonalnie)

oak view kalifornia wino simon cooks indyk boczek

Mięso dzielimy na 4 porcje, oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.

Filety owijamy boczkiem i spinamy gałązkami rozmarynu, tak aby boczek się nie rozwijał.

2 łyżki masła rozgrzewamy na patelni i smażymy indyka po 3 minuty z każdej strony tak aby uzyskał złoto-brązowy kolor.

Indyka wyciągamy z patelni i odkładamy. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia szklimy cebulą pokrojoną w paseczki.

Następnie dodajemy winogrona, wlewamy czerwone wino Oak View i dusimy 4-5 minut.

Po chwili wino odparuje a sos będzie się redukował.

Dodajemy łyżkę masła oraz bulion. Mieszamy.

Do sosu dodajemy indyka w boczku i dusimy na małym ogniu jeszcze 6 minut.

oak view kalifornia wino simon cooks indyk boczek

Ziemniaki myjemy, nie obieramy ze skóry. Gotujemy mniej więcej 5 minut od zagotowania wody.

Ziemniaki odcedzamy i kroimy na połówki.

Polewamy odrobiną oliwy, posypujemy solą, pieprzem, chilli, ziołami np. tymiankiem lub rozmarynem.
Na koniec dodajemy pół łyżeczki masła i zawijamy w folię aluminiową.

Ziemniaki w folii pieczemy mniej więcej 20-25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

oak view kalifornia wino simon cooks indyk boczek

Na talerzu opcjonalnie układamy np. szparagi, na nich indyka, polewamy sosem oraz obkładamy winogronami i dodajemy upieczone ziemniaki. Dla doniosłości chwili nie powinno zabraknąć wina OAK VIEW, które znaczy Miłość.

Korzystając z okazji zapraszam w imieniu marki wina kalifornijskiego Oak View do wzięcia udziału w konkursie. Do wygrania 60 fajnych nagród. Szczegóły konkursu znajdziecie na stronie www.konkursoakview.pl 

Smacznej Miłości i pysznego indyka

Simon COOKs – Szymon

 

Author