Jeżeli chodzi o cista z jabłkami – to mamy wiele dobrych przepisów. Kruche z jabłkami czy z kruszonką. Nie zapominajmy oczywiście o jabłecznikach czy struclach – uwielbianych przez Polaków.

Tym razem zachciało mi się ciasta z porządnym dodatkiem imbiru i cytryny – może to za sprawą pogody jaką mamy za oknem.

Ciasto cytrynowo – imbirowe z jabłkami jest naprawdę wilgotne, to zasługa dodatku jogurtu naturalnego.

Miłośnicy cynamonu mogą bez problemu dodać do ciasta odrobinę cynamonu, na pewno doda charakteru i będzie pasował do jabłek.

Ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Tym razem jabłek nie dodajemy do środka ciasta tylko układamy na górze – co sprawi, że ciasto fajnie będzie wyglądało po upieczeniu.


  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 2 jaka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • pół szklanki masła
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jabłka
  • szczypta rozmarynu

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni Celsjusza.

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon (opcjonalnie) oraz imbir.

Jajka z cukrem ubić w mikserze aż masa stanie się lekka i puszysta. Dodajemy masło i dalej miksujemy.

W osobnej misce wymieszać jogurt, skórkę i sok z cytryny.

Do masy jajecznej z cukrem dodawać partiami produkty suche oraz mokre.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.

Jabłka pokroić na połówki, wydrążyć środek a następnie na grubsze plasterki.

Jabłka układamy na wierzchu ciasta w taki sposób aby nachodziły na siebie.

Posypujemy odrobiną rozmarynu.

Ciasto cytrynowo-imbirowe z jabłkami pieczemy 40-45 minut.

Ciasto opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

ciasto placek cytrynowy cytryną imbirem jabłkami simon cooks

 

Author