13 lipca 2019 r., w sobotę, po raz kolejny gościłem w kuchni programu Pytanie na Śniadanie.

Dzień cudownie się rozpoczął, kuchnia przygotowana do nagrania, świeże owoce morza odpoczywają na kostkach lodu,
Marzena Rogalska i Tomasz Kammel gotowi na pierwsze wejście.

Zaraz po 8 wchodzę na “antenę” programu wraz z Tomaszem i rozpracowujemy kalmary <śmiech> pns pytanie na śniadanie szymon czupkiewicz simon cooks

Pełną wersję audycji znajdziecie klikając TUTAJ.

Grillowane kalmary z limonkowo-kolendrowym pesto
  • 8 kalmarów baby lub 2 duże
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
pesto: 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka i sok z pół limonki
  • świeża kolendra (opcjonalnie pietruszka)
  • ząbek czosnku
  • odrobina papryczki chilli
Kalmary czyścimy z wnętrzności, odcinamy chrząstkę, czyścimy ze skóry. Kroimy na mniejsze części. Dobrze rozgrzewamy patelnię grillową. rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy kalmary. Grillujemy przez pół minuty po czym dodajemy drugą łyżkę masła
a kalmary szybko odwracamy na drugą stronę. Grillujemy jeszcze przez kolejne pół minuty. Krótko wymieszać kalmary na patelni, doprawić solą i pieprzem. Szybko kalmary zdjąć z patelni i polać pesto limonkowo-kolendrowym. Na talerzu układamy kilka listków sałaty, na nie kalmary oraz ćwiartkę limonki lub cytryny.
pns pytanie na śniadanie szymon czupkiewicz simon cooks
Kolejne wejście na antenę z “siostrą bliźniaczką” Marzeną Rogalską. Rozmawiamy o Mulach.
Mule po marynarsku z porem – mule alla marinara 
  • 1 kg żywych muli
  • 1 szklanka białego wina półwytrawnego
  • 1 cebula szalotka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • por
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
  • 1/3 kostki masła
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • bagietka
Cebulę, czosnek i por kroimy na mniejsze części. Smażymy na oliwie z oliwek i maśle. Dolewamy szklankę białego wina oraz pokrojoną pietruszkę. Dodajemy oczyszczone mule. Garnek przykrywamy i całość smażymy na mocnym ogniu przez 5-6 minut.
W międzyczasie potrząsamy garnkiem tak aby mule ugotowały się równomiernie a warzywa z tłuszczem i winem równomiernie obtoczyły owoce morza. Można opcjonalnie dodać pomidorki koktajlowe. Na koniec dodajemy pieprz i odrobinę soli. Całość wylewamy do głębokiego naczynia razem z sosem. Posypujemy pietruszką i podajemy z bagietką.
Nie mogło obyć się bez krewetek, które uwielbiam. O krewetkach rozmawialiśmy z Tomaszem.
pns pytanie na śniadanie szymon czupkiewicz simon cooks
Krewetki z czarnym makaronem i cukiną po marynarsku 
  • 10 krewetek tygrysich
  • makaron nero di sepia (czarny makaron tagliatelle)
  • 1-2 szalotki lub 1/2 małej cebuli
  • mała cukinia
  • 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra lub pietruszka
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić, oczyścić z pancerzy i odwłoków. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać pokrojoną papryczkę chili, a następnie kilka plastrów cukinii (startych na obieraczce do warzyw). Podsmażać warzywa kilka minut, do momentu aż cukinia zacznie mięknąć. Dodać krewetki i wlać wino, odparować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zamiast wina można użyć np. wiskey lub koniak który następnie podpalamy. Tą czynność nazywamy flambirowaniem. Na koniec dodać ugotowany makaron oraz skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać. Podawać z kolendrą lub pietruszką.
Uwagi: Proponuję krewetki tygrysie – będą bardzo dobrze wyglądały na talerzu – można je wykorzystać także do dania z małżami.
pns pytanie na śniadanie szymon czupkiewicz simon cooks
Takiego zakończenia to na pewno się nie spodziewałem. 20 pięknych finalistek Miss Polonia razem ze mną w kuchni programu Pytanie na Śniadanie. Co to były za emocje 🙂 aż ciężko było mi mówić 🙂
pns pytanie na śniadanie szymon czupkiewicz simon cooks
pns pytanie na śniadanie szymon czupkiewicz simon cookspns pytanie na śniadanie szymon czupkiewicz simon cooks

 

Author