simon cooks deser ryżowy z karmelem bakaliami brzoskwinia sezam

Śniadanie to podstawowy posiłek w ciągu dnia.

Mówi się, że śniadanie powinno się jeść jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak – i trochę prawdy w tym jest 🙂

Chciałbym zaproponować Wam deser który jadłem od dzieciństwa – czyli ryż lub płatki ryżowe na mleku, które są bazą.

Do płatków lub ryżu możemy dodawać niemalże wszystkie owoce i bakalie.

Jednak fajnym pomysłem jest karmelowa dachówka która doda fajnego wyglądu, smaku i będzie chrupała 🙂

Przy okazji śniadania – zapraszam do przeglądania moich przepisów na www.simoncooks.pl oraz na Facebooka na Simon COOKs by Szymon Czupkiewicz 🙂


Składniki na 2 porcje:

  • duża szklanka mleka (może być mleko roślinne)
  • 5-8 łyżek płatków ryżowych lub ryżu np jaśminowego
  • owoce np. brzoskwinia, banan, jagody
  • bakalie np. orzechy włoskie, rodzynki (polecam bakalie od SŁONPOL)
  • słonecznik łuskany, płatki migdałowe, sezam
  • cukier
  • miód lub syrop daktylowy

simon cooks deser ryżowy z karmelem bakaliami brzoskwinia sezam

Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy płatki lub ryż, mieszamy i gotujemy na małym ogniu.

W czasie gotowania płatków można wrzucić do środka rodzynki, żurawinę czy np. suszone śliwki.

Suszone owoce dodadzą naturalnej słodkości a przy okazji trochę zmiękną.

Owoce kroimy na mniejsze kawałki.

Jeżeli chcecie zrobić owocowy sos np. z wiśni czy truskawek albo porzeczek – przepis podstawowy na domową frużelinę znajdziecie TUTAJ.

simon cooks deser ryżowy z karmelem bakaliami brzoskwinia sezam

Kiedy płatki ryżowe się gotują, owoce mamy już pokrojone czas na karmelową dachówkę.

Patelnię rozgrzewamy – kiedy będzie gorąca – wsypujemy 2-3 łyżki cukru.

Cukier należy wysypywać równomiernie aby pokrył całą patelnię.

Jeżeli używacie większej patelni – wystarczy wysypać cukrem tylko część.

Powoli zauważycie, że cukier będzie się karmelizował.

Kiedy całkowicie się roztopi – posypujemy słonecznikiem, płatkami migdałowymi oraz sezamem.

Pamiętajmy o tym, aby karmelizować cukier na małym ogniu – szybko się przypala.

Cukier będzie brązowiał – kolor powinien być karmelowy lub jasno brązowy – im bardziej brązowy tym cukier będzie gorzki i przypalony.

Odstawiacie patelnię na bok i pozostawiacie do wystudzenia.

Kiedy karmelowe dachówki przestygną – podważamy je łopatką.

Następnie łamiemy je w kilku miejscach na mniejsze części.

simon cooks deser ryżowy z karmelem bakaliami brzoskwinia sezam

Na talerz lub do miseczki wkładamy kilka łyżek ugotowanych płatków ryżowych lub ryżu.

Dekorujemy ulubionymi owocami lub domową frużeliną oraz dachówkami karmelowymi.

Wszystko można polać miodem lub syropem daktylowym.

Smacznego pożywnego śniadania – Pamiętajcie ono jest najważniejsze!

Simon COOKs – Szymon

simon cooks deser ryżowy z karmelem bakaliami brzoskwinia sezam

simon cooks deser ryżowy z karmelem bakaliami brzoskwinia sezam

Author