sałatka z fasolą jaś suszone pomidory mięta ser parmezan szymon czupkiewicz masterchef simoncooks

Jesz fasolę? Jeśli nie – to zacznij.
Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Są różne opinie na temat powodowania przez fasolę różnych kłopotów żołądkowych. Wszystko w granicach rozsądku.

Od dawna miałem ochotę na fasolę. Pomyślałem, dlaczego nie – ale nie w tradycyjnym wydaniu. Miałem ochotę na coś prostego, ekonomicznego, aromatycznego i w stylu śródziemnomorskim. Do fasoli dodałem pyszne suszone pomidory, aromatyczną miętę która dodała świeżości oraz ser parmezan który ma wyraźny i charakterystyczny smak.

Jeżeli nie macie sera parmezan możecie zastąpić go zwykłym żółtym serem pokrojonym w kostkę. <uśmiech>


Składniki na 2 porcje:

  • puszka białej fasoli (lub 250 gr ugotowanej fasoli “Jaś”)
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • garść sałaty rukoli
  • 2 ząbki czosnku (pokrojone w cienkie plastry)
  • listki świeżej mięty
  • starty ser parmezan
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok i skórka z cytryny (lub pomarańczy)
  • sól i pieprz do smaku

sałatka z fasolą jaś suszone pomidory mięta ser parmezan szymon czupkiewicz masterchef simoncooks

Pomidorki koktajlowe oraz sałatę rukolę dobrze myjemy.

Pomidorki koktajlowe i pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki razem mieszamy.

Doprawiamy do smaku oliwą z oliwek, sokiem i startą skórką z cytryny lub pomarańczy oraz solą i pieprzem.

Odstawiamy do lodówki na godzinę w celu przegryzienia się smaków.

Przed podaniem posypujemy sałatkę startymi wiórkami parmezanu.

Sałatkę z fasoli, parmezanu i suszonych pomidorów można podawać z tostem lub ulubionym pieczywem.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

sałatka z fasolą jaś suszone pomidory mięta ser parmezan szymon czupkiewicz masterchef simoncooks

Author