Od niedawna jarmuż zaczął cieszyć się tak wielką popularnością. Wynika to z tego, że ma tak wiele prozdrowowtnych właściwości. Jest źrodłem witaminy C oraz K, zawiera sporo wapnia oraz potasu. Co ważne ma działanie antynowotworowe.

Sałatka z jarmużem i pomarańczowym winegretem to idealna propozycja na upalne lato. Winegret nadaje fajny pomarańczowy smak, jednak nie dominuje pozostałych składników.

Zamiast zera feta można dodać np. ser halloumi czy grillowany ser tofu.

sałatka z jarmużem z fetą granatem letnia sałatka simon cooks

 


Składniki:

  • 2 garści jarmużu
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 1 jabłko lub gruszka
  • pestki z owocu granatu
  • kilka kostek sera fety lub grillowanego tofu
  • pół cebulki szalotki (opcjonalnie)
  • łyżka suszonej żurawiny
  • czarnuszka
  • kilka owoców porzeczki

Pomarańczowy winegret:

  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (można użyć też oliwy z winogron)
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • sólo i pieprz do smaku

Wszystkie składniki mieszamy razem w dużej misce oraz polewamy pomarańczowym winegretem.

Na koniec posypujemy czarnuszką lub uprażonym słonecznikiem oraz granatem i porzeczką.

Smacznego

Simon COOKs

sałatka z jarmużem z fetą granatem letnia sałatka simon cooks

Author