gruszka burak wyrJak to ładnie powiedział Robert Makłowicz : Recepta na poprawę naszej sytuacji: „Mniej buraków w Sejmie, a więcej na stołach, a wszystko będzie cacy“.

Dlatego buraki w dłoń i do roboty 🙂

 

sałatka z pieczoną gruszką i burakami gruszka

 

Składniki na 2 porcje:

  • mieszanka sałat – może być sama rukola
  • 2 gruszki
  • 2 buraki
  • sok i skórka z pół pomarańczy
  • oliwa z oliwek
  • soł i pieprz do smaku
  • szczypta rozmarynu
  • mozzarella (opcjonalnie)
  • orzechy (opcjonalnie)

 

Gruszkę obieramy, kroimy na ćwiartki i grilujemy na patelni.

Buraki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Kropimy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy 10-15 minut.

Na talerzu układamy sałatę, następnie kawałki zgrilowanej gruszki i pieczonego buraka.

Przygotowujemy sos.

Mieszamy 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego (lub sosu), sok i skórka z pomarańczy, sól i pieprz do smaku.

Sosem polewamy sałatkę. Dodatkowo można posypać orzechami i mozzarellą.

Smacznego

Simon COOKs

Author