sałatka łosoś brokuł

Zawsze w lodówce mam puszkę z tuńczykiem. Ona szczególnie się przydaje jak przychodzą     niezapowiedziani goście.

Z takiego tuńczyka z puszki możecie zrobić wieleróżnych fajnych i smacznych dań 🙂
Tym razem padło na sałatkę z pieczonym tuńczykiem i grilowanym brokułem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Do sałatki (2 porcje) potrzebujemy:

  • tuńczyk (użyłem z puszki)
  • sałaty (użyłem mix sałat i rukolę)
  • kilka różyczek brokuła
  • pomidorki cherry (można użyć takżee rzodkiewki)
  • miód
  • cytryna
  • czosnek
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek i masło
  • jogurt
  • koperek
  • tymianek
  • kilka kromek chleba tostowego

sałatka z pieczonym łososiem i brokułem

Zaczynamy od tuńczyka. Rybę wyciągam z puszki i układamy na folii aluminiowej.

Możemy użyć olej – który jest w puszcze – do polania. Solimy i pieprzymy oraz kropimy sokiem z cytryny.

Osobiście lubię dodać odrobinę świeżo startej skórki z cytryny. Skórka doda smaku i niebywałego aromatu.

Zapiekamy przez ok 10-15 min w temperaturze 200 stopni.

Tuńczyk jest już miękki więc musimy go tylko podpiec.

2 łyżeczki masła mieszamy z posiekanym tymiankiem, czosnkiem oraz solą i pieprzem.

Smarujemy przygotowanym masłem chleb tostowy ismażymy po ok 1-2 z każdej strony. Pamiętajcie, chleb nie ma być przypalony tylko fajnie zrumieniony.

Po upieczeniu odkładamy.

Różyczki brokuła (spażone wcześniej gorącą wodą) grilujem na pozostałym maśle z pieczenia tostów.

Można posolić – ale pamiętajcie,że do masła także dodawaliśmy sól. Grilujemy kilka minut.

Na talerzu układamy wymieszane sałaty, pokrojonego pomidora, z grilowanego brokuła, kawałki pieczonego tuńczyka.

Wszystko polewamy sosem domowej roboty.

Zawsze mam dylemat który wybrać sos – więc podam 2 propozycje.

1. Miodowy sos vinegret
Mieszamy, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sok z półcytryny, 1 łyżkę miodu (opcjonalnie mozna dodać musztardy francuskiej). Sól ipieprz do smaku.

2. Sos koperkowo – jogurtowy

Mieszamy: 1 łyżkę oliwy z oliwek, sok z pół cytryny, 2-3 łyżki jogurtu, posiekany koperek oraz sól i pieprz.

Wszystko polewamy sosem i podajemy z upieczonym chlebem tostowym.

Chleb tostowy można pokroić i sałatkę posypać grzankami.

Smacznego 🙂
Simon COOKs – Szymon

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURESSałatka

Author