Kochamy serniki 🙂 Zjemy je z bakaliami lub owocami oraz galaretką. Tradycyjne czy w nowoczesnym wydaniu. Serniki są świetne nie tylko na Święta, ale na każdą okazję.

Mam dla Was świetną propozycję na czekoladowy sernik z musem śliwkowym.

Sernik jest mocno czekoladowy – o dziwo nie taki słodki – lekki i puszysty.

Jeżeli nie lubicie śliwek – możecie je zastąpić musem z malin czy truskawek lub gruszek.

Sernik robi się szybko i prosto.


Składniki

Masa serowa:

  • 1 kg dobrego sera
  • 500 g serka mascarpone
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki kakao
  • ekstrakt waniliowy

Spód z ciasteczek:

  • 1 opakowanie czekoladowych ciasteczek
  • 1 łyżka masła (czubata)
  • 1 łyżka kakao

Mus śliwkowy:

  • pół kilo śliwek
  • 2 łyżki cukru (może być trzcinowy)
  • 2 gniazda anyżu
  • 3-4 ziarenka kardamonu

sernik czekoladowy deser simon cooks szymon czupkiewicz oreo

Zaczynamy od ciasteczkowego, kruchego spodu.

Ciastka kruszymy na mniejsze części i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy miękkie masło i kakao oraz wyrabiamy na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy masę ciasteczkową. Tortownicę z masą wkładamy do lodówki.

Mus śliwkowy robi się tak samo prosto.

Śliwki myjemy i pozbywamy się pestki. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, 3-4 łyżki wody oraz anyż i kardamon. Zagotowujemy i gotujemy 5-7 minut na średnim ogniu. Następnie wyciągamy przyprawy i blenderujemy na gładki mus. Kiedy mus śliwkowy trochę przestygnie – przecieramy go przez sitko i wkładamy do lodówki.

sernik czekoladowy deser simon cooks szymon czupkiewicz oreo

Biały ser oraz mascarpone miksujemy 1 minutę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier oraz ekstrakt waniliowy i wszystko miksujemy mniej więcej 2 minuty do czasu połączenia się składników. Wlewamy śmietankę kremówkę wraz z kakao oraz dodajemy po jednym jajku cały czas mieszając na średnich obrotach miksera.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Po przestudzeniu do czekolady dodajemy kilka łyżek masy serowej i mieszamy. Następnie łączymy z pozostałą masą serową.

Tak gotową czekoladową masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.

Mus śliwkowy wykładamy łyżeczką po masie serowej tworząc małe wgłębienia. Następnie wykałaczką robimy kilkanaście “ósemek” rozprowadzając mus śliwkowy po masie serowej tworząc “esy-floresy”. Zostawcie trochę musu śliwkowego aby polać nim sernik przed samym podaniem.

Sernik pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy kolejne 80-90 minut.

Po tym czasie otwieramy piekarnik, pozostawiając sernik jeszcze w środku piekarnika przez 5 minut. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Sernik czekoladowy układamy na talerzu polewamy musem śliwkowym i startą czekoladą.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

sernik czekoladowy deser simon cooks szymon czupkiewicz oreo

A może kruche mini tarty z czekoladą? <Uśmiech>

Author