Uwielbiam makaron spaghetti. Wystarczy kilka prostych składników i makaron gotowy.
Spaghetti z boczkiem i szparagami przypomina tradycyjną włoską Carbonarę. Pamiętam jak pierwszy raz jadłem Carbonarę na Sycylii – była obłędnie pyszna.
Mamy sezon na szparagi więc do makaronu dodałem kilka pięknych i zielonych “szparagusów” <uśmiech>
Do makaronu koniecznie dodajcie dużo pietruszki.
Możecie wykorzystać każdy rodzaj makaronu – tym razem wybrałem spaghetti n. 5 od Barilla.
Makaron jest bardzo smaczny, nie klei się, szybko się gotuje i jest przystępny cenowo.
Najważniejsze, makaron pochodzi prosto z Włoch z Parmy.
Widzę, że dzisiaj istne Włoskie połączenie: makaron Barilla & Philipiak Milano <podekscytowany>
Składniki na 2-3 porcje:
- 150 g makaronu spaghetti n.5 od Barilla
- 6-8 zielonych szparagów
- 100 g surowego boczku (najlepiej wędzonego)
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 jajka
- garść posiekanej natki pietruszki
- 30 g sera parmezan (lub grana padano)
- sól i pieprz do smaku
Makaron Barilla gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z kroplą oliwy z oliwek.
Myjemy szparagu, odłamujemy twarde końce (lub odcinamy). Łodygi szparagów ścieramy na grubej tarce, główki pozostawiamy.
Na patelnię wrzucić drobno pokrojony boczek i smażyć przez 2-3 minuty, do czasu aż się zrumieni. Mieszamy od czasu do czasu.
Używając urządzeń kuchennych marki Philipiak Milano, możemy gotować i smażyć bez tłuszczu (!).
Następnie dodajemy starty czosnek oraz szparagi wraz z główkami. Smażymy 2 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Patelnię odstawiamy z ognia.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego sera i rozkłócamy widelcem.
Makaron odcedzamy i od razu wrzucamy do boczku i szparagów. Wlewamy masę jajeczną i dobrze mieszamy.
Zobaczycie jak z jajek powstanie delikatny, kremowy i przepyszny sos.
Makaron spaghetti n.5 Barilla przekładamy do głębokich talerzy, posypujemy startym serem i natką pietruszki.
Do dekoracji można użyć pomidorów koktajlowych.
Smacznego
Simon COOKs – Szymon