Uwielbiam makaron spaghetti. Wystarczy kilka prostych składników i makaron gotowy.

Spaghetti z boczkiem i szparagami przypomina tradycyjną włoską Carbonarę. Pamiętam jak pierwszy raz jadłem Carbonarę na Sycylii – była obłędnie pyszna.

Mamy sezon na szparagi więc do makaronu dodałem kilka pięknych i zielonych “szparagusów” <uśmiech>

Do makaronu koniecznie dodajcie dużo pietruszki.

makaron carbonara ze szparagami Barilla Siimon COOKs Philipiak Milano spaghetti

Możecie wykorzystać każdy rodzaj makaronu – tym razem wybrałem spaghetti n. 5 od Barilla.
Makaron jest bardzo smaczny, nie klei się, szybko się gotuje i jest przystępny cenowo.
Najważniejsze, makaron pochodzi prosto z Włoch z Parmy.

Widzę, że dzisiaj istne Włoskie połączenie: makaron Barilla & Philipiak Milano <podekscytowany>

makaron carbonara ze szparagami Barilla Siimon COOKs Philipiak Milano spaghetti

 


Składniki na 2-3 porcje:

  • 150 g makaronu spaghetti n.5 od Barilla
  • 6-8 zielonych szparagów
  • 100 g surowego boczku (najlepiej wędzonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 jajka
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera parmezan (lub grana padano)
  • sól i pieprz do smaku

Makaron Barilla gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z kroplą oliwy z oliwek.

Myjemy szparagu, odłamujemy twarde końce (lub odcinamy). Łodygi szparagów ścieramy na grubej tarce, główki pozostawiamy.

Na patelnię wrzucić drobno pokrojony boczek i smażyć przez 2-3 minuty, do czasu aż się zrumieni. Mieszamy od czasu do czasu.
Używając urządzeń kuchennych marki Philipiak Milano, możemy gotować i smażyć bez tłuszczu (!).

Następnie dodajemy starty czosnek oraz szparagi wraz z główkami. Smażymy 2 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Patelnię odstawiamy z ognia.

Jajka wbijamy do miski, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz połowę startego sera i rozkłócamy widelcem.

Makaron odcedzamy i od razu wrzucamy do boczku i szparagów. Wlewamy masę jajeczną i dobrze mieszamy.

Zobaczycie jak z jajek powstanie delikatny, kremowy i przepyszny sos.

Makaron spaghetti n.5 Barilla przekładamy do głębokich talerzy, posypujemy startym serem i natką pietruszki.
Do dekoracji można użyć pomidorów koktajlowych.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

makaron carbonara ze szparagami Barilla Siimon COOKs Philipiak Milano spaghetti

makaron carbonara ze szparagami Barilla Siimon COOKs Philipiak Milano spaghetti

 

Author