Lato to dobry czas żeby zjeść świeżą rybę.
Żeby nie było – ryby jemy cały rok i dostarczamy dla Naszego organizmu niezbędnych witamin i minerałów.

Tym razem wybrałem piękny i świeży kawałek tuńczyka. Uwielbiam Steki.

Jeżeli ktoś z Was lubi zjeść dobry kawałek mięsa – gwarantuję, że stek z tuńczyka zaspokoi Wasze potrzeby.

Nie tylko jest sycący, delikatny ale zdrowy i bardzo smaczny.

Do steku przygotowałem sos porowy, który powstał dość spontanicznie.
– Pan stał na ulicy z takimi pięknymi porami z działki. Nie mogłem się oprzeć i kilka sztuk kupiłem. –

Do rybki podałem szparagi. Myślę, że idealnie będą także gotowane młode ziemniaki z dodatkiem masła, soli i świeżego koperku. <uśmiech> <jestmoc>

stek z tunczyka z sosem porowym ryba z sosem simon cooks philipiak milano


Składniki na 2-4 porcje:

  • stek z Tuńczyka
  • 1 duża por
  • 1 duża cebula
  • świeży koperek
  • 200 ml śmietany 30% (polecam śmietanę od Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu)
  • szczypta młotkowanej kolendry
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeży pieprz i sól
  • oliwa z oliwek
  • kilka szparagów
  • pomidorki koktajlowe (cherry)

stek z tunczyka z sosem porowym ryba z sosem simon cooks philipiak milano

Stek z tuńczyka myjemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Kropimy oliwą z oliwek, nacieramy czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem.

Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

– Jeżeli używamy sprzętu Philipiak Milano nie używamy tłuszczu. 
Smażymy stek z tuńczyka na suchej patelni, 4-5 minut z każdej strony. – 

Normalnie smażymy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek 2-3 minuty z każdej strony, na średnim ogniu.
Przekładamy na talerz i przykrywamy szklanym naczyniem lub folią aluminiową.

Na tej samej patelni na której smażyliśmy stek, smażymy drobno pokrojoną cebulę (2-3 minuty, na średnim ogniu).

Dodajemy pokrojonego pora i smażymy (3-4 minuty, na średnim ogniu).

Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i młotkowaną kolendrą oraz wlewamy śmietanę 30%.

Dusimy 10 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy duży pęczek pokrojonego koperku.

Do sosu porowego dodajemy steki z tuńczyka i dusimy na małym ogniu.

– Używając sprzętu Philipiak Milano, możemy wyłączyć kuchenkę. 
Patelnia jest dobrze nagrzana, przewodzi ciepło, a my oszczędzamy pieniądze. –

Jeżeli chcecie dowiedzieć się jak obrać i ugotować SZPARAGI klikajcie Tutaj.

Na talerzu układamy kilka szparagów, na nich piękny stek z tuńczyka, polewamy sosem porowym.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego

Szymon – Simon COOKs

stek z tunczyka z sosem porowym ryba z sosem simon cooks philipiak milano

 

Author