Sernik na zimno to świetna propozycja na wiele okazji. Możemy wykorzystać wiele dodatków i ulubionych owoców.

Czasami mamy zbyt mało czasu aby czekać kilka godzin aż sernik się schłodzi.

Mając zaledwie 30 minut, w oczekiwaniu na znajomych przygotowałem szybki i pyszny deser w pucharkach.

Miałem biszkopty, które wykorzystałem jako dodatek.

Bez problemu możecie wykorzystać ciasteczka, pozostałe ciasto biszkoptowe, czy podpieczoną w piekarniku chałkę.

sernik na zimno w pucharkach deser w 15 minut sernik simon cooks


Składniki na 4-6 porcji:

  • 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 2-3 łyżki naturalnego słodziku Susaron Sweet&Fit firmy Stovit lub połowa szklanki cukru pudru
  • 500 g zimnego kremowego serka białego
  • pół łyżeczki skórki z cytryny
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • biszkopty
  • owoce świeże lub mrożone
  • listki świeżej mięty

Żółtko ubijamy na sztywno. Dodajemy słodzik Susaron Sweet&Fit (lub cukier puder) i mieszamy z kremowym białym serkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny.

Kremówkę ubijamy na sztywno (warunek konieczny). Dodajemy do masy serowej.

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.

Jeżeli chcemy aby deser był bardziej słodszy dodajmy więcej cukru pudru.

Masę serową wkładamy do worka cukierniczego.

Do pucharków kruszymy biszkopty, wrzucamy garść owoców.

Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy odpowiednią ilość masy serowej.
Jeżeli nie mamy worka cukierniczego – masę wykładamy łyżką.

Dekorujemy owocami, kawałkiem biszkoptu i listkiem świeżej mięty.

Deser wkładamy do lodówki, wyciągamy przed podaniem dla gości.

Deser można posypać startą czekoladą albo podprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

sernik na zimno w pucharkach deser w 15 minut sernik simon cooks

sernik na zimno w pucharkach deser w 15 minut sernik simon cooks

Author