Nie jest tajemnicą, że Polacy kochają serniki w różnych odsłonach 🙂

Tradycyjny, Krakowski, Wiedeński, na kruchym spodzie z brzoskwiniami, z bezą czy gotowany.

Tym razem mam świetny przepis na bardzo smaczny sernik z białą czekoladą na kruchym herbatnikowym spodzie.

Przepis na sernik jest bardzo prosty i do tego naprawdę szybki.

Wszystkie osoby które kochają serniki a nie czują się dobrze w pieczeniu gwarantuję, że sernik wyjdzie!

Zaletą tego przepisu jest to, że możemy wykorzystać suche herbatniki lub ciastka maślane. To szczególnie ważne jeżeli staramy się nie marnować jedzenia.

Do sosu możemy użyć wszystkie ulubione owoce, owoce leśne, sezonowe np. śliwki czy morele a także porzeczki.
Mamy tutaj całą dowolność.

Do dzieła Kochani 🙂

tarta serowa sernik z białą czekoladą owocami leśnymi przepis simon cooks


Składniki (na formę 22 cm):

Herbatnikowy spód:

  • 300-350 g herbatników
  • 200 g masła
  • 2 żółtka

Masa serowa:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 ml rumu lub whiskey
  • sok i skórka z 1 limonki (lub cytryny czy pomarańczy)
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g sera mascarpone
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Sos owocowy:

  • 2 garście ulubionych owoców leśnych (lub sezonowych)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 50 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

tarta serowa sernik z białą czekoladą owocami leśnymi przepis simon cooks

Piekarnik nastawiamy na 160 stopni Celsjusza.

Herbatniki dobrze blenderujemy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy.
Tortownicę (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia oraz obkładamy herbatnikową masą (spód i boki).
Możemy użyć większej tortownicy, wtedy obkładamy do połowy wysokości.

Czekoladę rozpuszczamy w kapieli wodnej lub w mikrofali. Dodajemy do niej rum, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ser mascarpone oraz ricotta miksujemy, dodajemy jajka oraz cukier waniliowy. Miksujemy ok 3-4 minuty.
Dodajemy czekoladę oraz skórkę i sok z limonki (lub cytryny czy pomarańcza) oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem mieszamy.

Gotową masę serową wlewamy na herbatnikowy spód i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut.

Po upieczeniu sernik z białą czekoladą pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Sernik można udekorować świeżymy owocami i posypać cykrem pudrem lub przygotować sos owocowy.

Owoce leśne z dodatkiem cukru i wina zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 4 łyżkach wody.
Wszystko razem energicznie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia.

Sernik z białą czekoladą wylewamy sosem owocowym i dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

Jestem ciekawy jak Wam ten sernik smakował – piszcie w komentarzach.

tarta serowa sernik z białą czekoladą owocami leśnymi przepis simon cooks

Author