Jeżyny tarta z jeżynami Simon cooks

 

Jeżyny 🙂 Uwielbiam je w każdej postaci.

Akurat mamy sezon – więc czym prędzej do ogródków, na działki czy do sklepu – póki jeszcze jeżyny są.

Jak lato – to musi być tarta z jeżynami, czy dżem jeżynowy domowej roboty.

Uwielbiam ich smak, kwaskowatość i wspaniały kolor.

Do dzieła – bo czas ucieka – a przyjaciele zaraz wpadają na popołudniowe jeżynowe słodkie smakołyki 🙂


Składniki na 3 mniejsze tarty lub jedną dużą:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej (350 g)
  • 180 g masła polecam Masło SM Gostyń
  • mniej więcej 700 g jeżyn
  • 50 g cukru białego
  • 100 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • łyżka wody
  • 2 -3 łyżki soku np. wiśniowego lub malinowego
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 białko

tarta jeżynowa Simon cooks

Wykonanie tarty jest bardzo proste i szybkie.

Mąkę, masło, cukier biały, sól i wodę zagniatamy na kruche ciasto.

Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce mniej więcej godzinę.

W tym czasie jeżyny posypujemy brązowym cukrem i sokiem – ja użyłem malinowego.

jeżyny tarta jeżynowa simon cooks

Ciasto – po wyciągnięciu z lodówki – rozwałkowujemy na 3 mniejsze kręgi.

Ciasto ma być większe od naczynia – ponieważ będziemy przykrywać nim owoce.

Wykładamy ciasto na nasmarowane masłem naczynia żaroodporne.

Następnie wsypujemy po mniej więcej 2 łyżki kaszy manny.

Wkładamy część owoców – do wysokości naczynia.

Całość przykrywamy pozostałym ciastem – jak na zdjęciu.

Nie przejmujcie się jak ciasto popęka czy po prostu się rozwali.

Nic nie szkodzi – mi także takie wypadki się zdarzają.

Wystarczy dosztukować ciasto i wszystko będzie dobrze.

Tutaj tarta jeżynowa ma być w stylu “rustykalnym” – więc zagięcia, nierówności są mile widziane.

Na koniec ciasto smarujemy białkiem.

tarta jeżynowa Simon COOKs

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy mniej więcej 35 minut.

Tarta ma się dobrze przyrumienić – jednak nie może być przypalona.

Po wyciągnięciu z piekarnika tarta jeżynowa musi przestygnąć.

Opcjonalnie można posypać tartę cukrem pudrem.

Tartę jeżynową uwielbiam popijać zimnym mlekiem – dla mnie raj.

Idealna na niedzielne popołudnie z przyjaciółmi czy rodziną.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

tarta jeżynowa Simon COOKs

tarta jeżynowa Simon COOKs

Author