tarta z jabłkami simon cooks ciasto francuskie

 

Wyobraźcie sobie, że nagle wpadają do Was znajomi. Nie jesteście na to kompletnie przygotowani …

Trzeba szybko coś przygotować …

Ciasto francuskie, jabłka – ufff będzie deser.

Z ciasta francuskiego można przygotować wiele fajnych dań, przekąsek i deserów.

Tym razem będzie to tarta z ciasta francuskiego z jabłkami, borówkami i cytryną.

Szybki, smaczny i fajny deser 🙂 nie tylko dla niespodziewanych gości 🙂

 

 

 

 

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 5 jabłek
  • garść borówek lub malin
  • 3 łyżki cukru
  • sok i skórka z cytryny

tarta z jabłkami simon cooks ciasto francuskie

Włączamy piekarnik na 220 stopni.

Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plastry.

Przyda się do tego nożyk do obierania.

Pokrojone jabłka wkładamy do miski, dodajemy cukier oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy.

Formę do pieczenia smarujemy masłem.

Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy koło wielkości formy, w której będzie piekła się tarta.

Na ciasto wykładamy jabłka oraz posypujemy borówkami, malinami, porzeczkami lub jeżynami.

Z pozostałego ciasta możemy wyciąć wstążki i ułożyć na kształt kratki.

Tak gotową tartę wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

Upieczoną tartę można posypać dodatkowo borówkami i cukrem pudrem czy sosem karmelowym.

Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.

Smacznego

Simon COOKs – Szymon

tarta z jabłkami simon cooks ciasto francuskie

tarta z jabłkami simon cooks ciasto francuskie

tarta z jabłkami simon cooks ciasto francuskie

Author