W tym roku ogarnęło mnie szparagowe szaleństwo – chyba pierwszy raz tak mam <uśmiech>

Ale chyba to dobrze – bo szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze a do tego mają bardzo mało kalorii.

Przepis jest o tyle fajny, że do środka można dać to co lubimy. Prócz jajek i sera możemy dać ulubione zioła, wędliny czy
np. pomidorki koktajlowe, suszone a także kurczaka.

Przygotowałem podstawową wersję od której można wyjść i dać ponieść się fantazji.

Ciekawy jestem Co dacie do środka – pochwalcie się w komentarzu pod przepisem.

tarta ze szparagami na cieś ie francuskim simon cooks


Składniki:

  • Gotowe ciasto francuskie
  • kilka zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • pół szklanki startego sera parmezan (lub grana padano)
  • pomidorki koktajlowe
  • ząbek czosnku
  • ulubione zioła lub mieszanka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Nadmiar odcinamy.
Z pozostałego ciasta można zawiązać warkocz i przyczepić go na brzegu ciasta.

Następnie wstawiamy ciasto na 12-15 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza.

W międzyczasie jajka wlewamy do miseczki, dodajemy ser parmezan (można też użyć mozzarellę), pokrojone zioła, starty ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku.

Po 15 min wyciągamy ciasto francuskie z piekarnika. Wlewamy do środka masę jajeczno-serową.

Na niej układamy szparagi oraz połówki pomidorków koktajlowych.

Ponownie wkładamy tartę do piekarnika, pieczemy do czasu zastygnięcia masy i upieczenia ciasta.

Tak przygotowaną tartę ze szparagami można podać z dipem przygotowanym z połaczenia sera feta, jogurtu, pieprzu i świeżej mięty.

Prawda, że proste?

Smacznego
Simon COOKs – Szymon

tarta ze szparagami na cieś ie francuskim simon cooks

Author