W tym roku ogarnęło mnie szparagowe szaleństwo – chyba pierwszy raz tak mam <uśmiech>
Ale chyba to dobrze – bo szparagi mają liczne właściwości i wartości odżywcze a do tego mają bardzo mało kalorii.
Przepis jest o tyle fajny, że do środka można dać to co lubimy. Prócz jajek i sera możemy dać ulubione zioła, wędliny czy
np. pomidorki koktajlowe, suszone a także kurczaka.
Przygotowałem podstawową wersję od której można wyjść i dać ponieść się fantazji.
Ciekawy jestem Co dacie do środka – pochwalcie się w komentarzu pod przepisem.
Składniki:
- Gotowe ciasto francuskie
- kilka zielonych szparagów
- 4 jajka
- pół szklanki startego sera parmezan (lub grana padano)
- pomidorki koktajlowe
- ząbek czosnku
- ulubione zioła lub mieszanka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Formę do pieczenia smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Nadmiar odcinamy.
Z pozostałego ciasta można zawiązać warkocz i przyczepić go na brzegu ciasta.
Następnie wstawiamy ciasto na 12-15 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni Celsjusza.
W międzyczasie jajka wlewamy do miseczki, dodajemy ser parmezan (można też użyć mozzarellę), pokrojone zioła, starty ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku.
Po 15 min wyciągamy ciasto francuskie z piekarnika. Wlewamy do środka masę jajeczno-serową.
Na niej układamy szparagi oraz połówki pomidorków koktajlowych.
Ponownie wkładamy tartę do piekarnika, pieczemy do czasu zastygnięcia masy i upieczenia ciasta.
Tak przygotowaną tartę ze szparagami można podać z dipem przygotowanym z połaczenia sera feta, jogurtu, pieprzu i świeżej mięty.
Prawda, że proste?
Smacznego
Simon COOKs – Szymon